ANNONS: Kry

När ska jag söka vård online och när ska jag söka vård fysiskt – Kry hjälper dig

Att veta när man ska söka vård fysiskt på vårdcentral, närakut eller akutmottagning är inte alltid helt enkelt. När kan det vänta och när kan man vända sig till digitala alternativ? Vi hjälper dig att reda ut vad som gäller.

Digitala möten i vården – dygnet runt

Digitala möten i vården ökar allt mer och är för många patienter idag ett bra och smidigt komplement till fysiska vårdbesök. Kry kan hjälpa dig digitalt med allt från infektioner och hudbesvär till psykologhjälp och förnyelse av recept. En tydlig fördel med digital vård är att det är tillgängligt var du än befinner dig oavsett vilken tid på dygnet det är. I Kry-appen är det öppet dygnet runt och du kan enkelt koppla upp dig och boka ett möte med en läkare, sjuksköterska eller psykolog.. Du kan få hjälp med många symtom direkt via appen och om det finns behov av en fysisk undersökning så hänvisas du vidare till en vårdcentral.

Krys vårdcentraler – för fysiska möten

Runt om i landet finns även Krys egna vårdcentraler där erfaren vårdpersonal såsom läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter, arbetsterapeuter och samtalsterapeuter hjälper dig på plats. Precis som på alla vårdcentraler kan du få hjälp med mindre akuta besvär och skador, bedömning av symtom, allmän rådgivning, psykisk ohälsa och kontroll av kroniska sjukdomar. På flera av Krys vårdcentraler finns det även BVC som följer ditt barns utveckling från nyfödd till skolåldern. Sjuka barn däremot behöver hjälp på vårdcentralen och inte BVC. Läs mer och hitta din närmaste vårdcentral här.

Vårdcentral, närakut eller akut – vad ska man välja?

Beroende på ditt sjukdomstillstånd kan du vända dig till olika mottagningar. En vårdcentral kan hjälpa dig vid mindre akuta besvär som urinvägsinfektion, halsfluss och luftvägsinfektion. En del vårdcentraler har även jouröppna mottagningar för liknande besvär under kvällar och helger när vårdcentralen är stängd. Till den jouröppna mottagningen behöver du boka en tid, precis som till vårdcentralen. Närakuten finns tillgänglig för både barn och vuxna som blir hastigt sjuka eller råkar ut för mindre olyckor, där det ofta finns tillgång till både provtagning och röntgen. De stora akutmottagningarna är till för dig som råkar ut för en allvarlig olyckshändelse eller akut och svår sjukdom. De är öppna dygnet runt årets alla dagar.

Söka vård vid psykisk ohälsa

Om du lider av psykisk ohälsa eller har svårt att få vardagen att fungera kan du kontakta en psykolog. På Kry arbetar legitimerade psykologer som erbjuder olika metoder för behandling av flera olika besvär som beror på psykisk ohälsa. Om du exempelvis upplever att din stress är ohälsosam eller lider av ångest i vardagen kan du ta ett självtest via Krys hemsida för att sedan få vägledning till rätt professionell hjälp. Du kan också boka en tid hos en psykolog direkt via appen.

Om du däremot mår akut psykiskt dåligt med tankar på att skada dig själv eller andra behöver du komma till en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112 för att få hjälp.

Läs mer eller boka ett digitalt möte hos en psykolog här.