Hela denna sida är en annons från mySafety Försäkringar

Publicerad 14 November 2018

Fotograf:

Så kan du skydda ditt barn mot det växande näthatet - Nätskola

Digitala och sociala medier är idag en stor del av barn och ungdomars vardag. Det mimas och dansas i dansappen TikTok, skickas roliga bilder och videos med Snapchat, spanas på kändisar och influencers på Instagram och ses program på Youtube för att nämna några saker. Eller?
Barn idag är otroligt snabba på att anpassa sig och har i stor utsträckning större teknisk kunskap än många vuxna, vilket kan vara en förklaring till varför man som förälder ofta halkar efter. Och i mångt och mycket handlar det inte heller om att man som förälder ska kontrollera eller övervaka barnen, utan om att ha en allmän uppfattning om vad barnen vistas i för miljöer online. Även om de inte själva drabbas blir de ofta exponerade för näthat, trakasserier och kränkningar via olika sidor, forum och plattformar.

Faktum är att stor del av föräldrarna inte har speciellt bra koll på vad deras barn gör när de är online. I en undersökning, som mediehuset Life of Svea har gjort om barns nätvanor, svarar endast hälften av de tillfrågade föräldrarna med barn i åldrarna 12-21 att de har koll på vad barnen gör på nätet. I Com Hem-kollen, en undersökning gjord av Sifo på uppdrag av Com Hem, svarar drygt sex av tio föräldrar till barn som upplever sig oschysst behandlade av kompisar att de känner till det.

Det innebär att nästan fyra av tio föräldrar antingen tar för lätt på problemet, eller inte är medvetna om att deras barn får ta emot taskiga kommentarer och kränkningar på nätet. Det är omöjligt att vara överallt där barnet är och givetvis vill man som förälder värna om sitt barns integritet – både gentemot andra men också att ens barn ska kunna ha ett privatliv utan att man som förälder inkräktar för mycket.

Här är våra tips till er:

– Prata med ditt barn och var nyfiken. Kanske kan hen lära dig något om någon hemsida eller app du inte kände till? Barnet kommer antagligen tycka det är kul att lära upp dig och visa hens ”hemmaplan”, samtidigt som du får en uppfattning om var ditt barn befinner sig online. 

– Skaffa en näthatsförsäkring. Med mySafety försäkringar näthatsförsäkring erbjuds ni bland annat samtalsstöd, juridisk hjälp, digital kartläggning och rättskydd. Med försäkringen är ditt barn skyddat vid kränkningar, hot och trakasserier som sker mot er på nätet. Försäkringen är fri för barn upp till 18 år. 

Läs mer och registrera dig här!
Textstorlek 1 2 3

Innehåll

Försäkra ditt barn mot näthat gratis

Gratis näthatsförsäkring för alla under 18 -
i samarbete med mySafety.

Barn och ungdomar ska vara trygga på nätet – därför erbjuder Familjeliv i samarbete med mySafety Försäkringar fri näthatsförsäkring för alla under 18 år. Försäkringen hjälper till att rensa bort hot, hat och kränkningar på nätet. Samt erbjuder samtalsstöd och juridisk hjälp om så skulle behövas.

Tidsbegränsat erbjudande!