Hela denna sida är en annons från mySafety Försäkringar

Publicerad 14 November 2018

Fotograf:

Är du en näthatare? Vad klassas egentligen som näthat - Nätskola

Ibland kan det kännas svårt att avväga vad som egentligen klassas som näthat. En taskig kommentar kan man väl ta, och visst är det inte bara jag som har fått min profil hackad någon gång?
Egentligen är det ganska enkelt att avgöra om du blivit utsatt för näthat eller inte. Tänk såhär: det som är olagligt i verkliga livet, är olagligt även på nätet. 

Att bli utsatt för näthat är inget som specifikt drabbar personer med stora konton och många följare, även om det kan vara där det syns och hörs mest. Vanliga personer blir i allra högsta grad också utsatta för näthat. Enligt Brottsförebyggande rådet har ungefär var tredje tjej och var femte kille som går i nionde klass blivit utsatt för att någon skrivit kränkande saker om dem, eller fått en bild eller filmklipp delad mot sin vilja.

Här är exempel på olika typer av näthat:

- Spridning av falska påståenden om en annan person.

- Skriva elaka personangrepp, till exempel i ett kommentarsfält eller forum.

- Dela och sprida vidare innehåll som är innehåller hot eller kränkningar mot någon.

- Ladda upp en bild eller video på någon annan mot hens vilja.

Detta kan klassas som bland annat olaga hot, ofredande, förtal, eller brott mot personuppgiftslagen. 

Det som gör näthat så sårande, är att det ofta får stor spridning och kan handla om att ens känsliga innehåll delas med personer man absolut inte vill ska se det. Det är även lätt att vara anonym, vilket gör att det kan vara extra svårt att hitta källan till trakasserierna, och gör det mer komplicerat att radera innehållet som delats.

Så, känner du att du upprepade gånger får ta emot elaka kommentarer, att din profil har hackats eller att din information sprids på ett sätt du inte har godkänt? Eller är du orolig för att ditt barn blir utsatt för trakasserier och kränkningar på nätet? Då kan ni teckna en fri näthatsförsäkring för barn upp till 18 år via mySafety Försäkringar. Här kan ni läsa mer om försäkringen och vad den innebär. 

Låt inte näthatet fortsätta – polisanmäl! 
Textstorlek 1 2 3

Innehåll

Försäkra ditt barn mot näthat gratis

Gratis näthatsförsäkring för alla under 18 -
i samarbete med mySafety.

Barn och ungdomar ska vara trygga på nätet – därför erbjuder Familjeliv i samarbete med mySafety Försäkringar fri näthatsförsäkring för alla under 18 år. Försäkringen hjälper till att rensa bort hot, hat och kränkningar på nätet. Samt erbjuder samtalsstöd och juridisk hjälp om så skulle behövas.

Tidsbegränsat erbjudande!