Hela denna sida är en annons från mySafety Försäkringar

Publicerad 11 December 2018

Fotograf:

Agera mot det växande näthatet – så här gör du - Nätskola

Att bli utsatt för kränkningar och hat på nätet händer tyvärr dagligen. En elak kommentar på en bild, pikar om någons utseende, personangrepp, fejkade profiler, förtal och spridning av bilder och videos är vardagsmat för många.
Trots att näthat är väldigt vanligt förekommande, är det verkligen inte okej. Det utbredda näthatet måste få ett stopp! För att lyckas vända den hårda tonen behöver vi hjälpas åt tillsammans.

Här är några råd för hur du kan agera mot näthat:

Ge en vänlig kommentar

Ibland krävs inte mycket; en smiley eller ett uppmuntrande ord, och du kan göra någons dag! Det är ett sätt att visa att du står på personens sida, oavsett om det är någon du känner, eller en främling.

Visa att ni är fler än de som hatar

Om du ser att någon blir näthatad på till exempel sociala medier, på en blogg eller Youtube-kanal – visa att du inte ställer dig bakom hatet. Oftast tenderar man att fokusera på de negativa och elaka kommentarerna, så se till att väga upp dem genom att göra det som står ovan: Lämna en snäll kommentar!

Bemöt inte med samma ton

Uttrycket ”hat föder hat” är ofta sant. Om du skriver elakt tillbaka till någon som kommenterar något taskigt mot dig, är risken stor att den hårda tonen fortsätter. Bemöt inte ”hataren” med samma ton, utan ignorera eller kommentera något som visar att du inte tar åt dig av det hen skrev.

Skaffa en näthatsförsäkring

MySafety Försäkringar brinner för att minska hatet på nätet, och erbjuder därför gratis näthatsförsäkring till barn upp till 18 år. För barn och ungdomar är nätet en social plats och en naturlig förlängning av skolgården och umgänget med kompisar. Därför blir de även extra utsatta och exponerade till näthat, eftersom de vistas mycket i miljöer där tonen i kommentarsfälten ibland kan vara hård och otrevlig.

Näthatsförsäkringen hjälper dig som har blivit utsatt för olika typer av kränkningar på nätet. Det kan vara saker som:

-       Förolämpningar

-       Förtal och olaga hot

-       Ofredande och sexuellt ofredande

-       Spridande av bilder och filmer som innebär kränkning vid publicering

-       Kapning av konton och profiler

Med näthatsförsäkringen får du hjälp med bland annat: samtalsstöd, egen kontaktperson, juridisk rådgivning, kartläggning, rensning och rättsskydd. 

Läs mer om försäkringen och teckna den gratis här!
Textstorlek 1 2 3

Innehåll

Försäkra ditt barn mot näthat gratis

Gratis näthatsförsäkring för alla under 18 -
i samarbete med mySafety.

Barn och ungdomar ska vara trygga på nätet – därför erbjuder Familjeliv i samarbete med mySafety Försäkringar fri näthatsförsäkring för alla under 18 år. Försäkringen hjälper till att rensa bort hot, hat och kränkningar på nätet. Samt erbjuder samtalsstöd och juridisk hjälp om så skulle behövas.

Tidsbegränsat erbjudande!