Hela denna sida är en annons från mySafety Försäkringar

Publicerad 14 January 2019

Fotograf:

Ellinor Bjurström: "Jag har gråtit mig till sömns flera gånger på grund av näthat"

Efter sin medverkan i "Top Model Sverige" för snart fem år sedan blev Ellinor Bjurström ett namn med hela svenska folket. Idag jobbar hon som influencer och når dagligen tusentals följare, som får en inblick i hennes vardag som nybliven mamma, sambolivet och hur deras gemensamma husbygge tar form. Men offentligheten har sina baksidor, och Ellinor upplever dagligen både hot och hat på nätet. Här berättar hon om sina erfarenheter. 
På vilket sätt upplever du näthat?

Jag upplever näthat på två olika sätt. Det ena är kommentarer till mig personligen och på mina bilder och videos. Där kan jag få kommentarer som säger allt ifrån "du suger" till "du är en äcklig hora som inte är värd att leva". Det andra sättet, är att jag konstant ser näthat på andras konton. Jag tycker det är hemskt även om det inte är kommentarer till mig! 

Hur påverkar näthatet dig?

När man jobbar som influencer lär man sig till slut att inte ta åt sig av hatet. Men, ibland är det svårt att bara skaka av allt. Det är flertal gånger som jag legat i sängen och bara gråtit i flera timmar för att jag blivit så ledsen. Jag minns en gång när jag hade varit med i Nyhetsmorgon för att prata om ideal i modebranschen. Efteråt fick jag fick jag extremt mycket hat, där folk till exempel påpekade att jag sa ordet "Liksom" för ofta, och att jag var för tjock för att vara modell. Det tog hårt på mig. 

En annan gång, precis efter att jag fött barn, låg jag hemma och grät i flera timmar då en skvallerblogg valde att skriva ut skit om mig och min sambo. Vi fick sjuka kommentarer om hur dåliga föräldrar vi var, att jag har förstört mitt liv och mycket annat bara för att Jimmy funderade på, men valde att inte åka på en jobbresa. 

Hur brukar du bemöta elaka kommentarer?

Jag brukar oftast bara ignorera kommentarerna. Ibland tar jag bort kommentarer och ibland så svarar jag på dem. Jag försöker dock att inte läsa allt elakt, för att slippa bemöta det. 

Gör du något speciellt för att sprida en bra stämning bland dina följare och läsare?

Jag försöker att vara väldigt positiv själv, och sprida kärlek till andra genom att kommentera fina saker på deras konton. På mina egna kommentarer försöker jag att inte provocera fram hat. 

Du skriver ofta personligt och ärligt. Har du någon gång tvekat över att lägga ut en viss bild eller text på grund av att du tror att du kommer få elaka kommentarer?

Jag tänker alltid en extra gång innan jag skriver ut personliga saker. Jag går igenom eventuellt hat som kan komma i huvudet och bearbetar det redan i förväg. Jag har däremot aldrig hoppat över ett inlägg på grund av slippa få hat – jag tycker inte att hatet ska vinna på det sättet!

Du har en liten son som kommer växa upp i en värld som antagligen är ännu mer präglad av sociala medier och en digital tillvaro. Är du orolig för hur klimatet på nätet kommer se ut när han börjar använda sociala medier?

Jag är väldigt orolig över hur världen kommer att se ut när min son växer upp. Men, det är något som jag inte kan påverka utan det är samhällets utveckling. Jag får helt enkelt lära min son att använda sig av internet på "rätt" sätt. Jag vill även lära honom hur sociala medier funkar, på så sätt att man ska vara medveten om att allt man ser och hör inte behöver vara sanningen. Jag kommer att upprepa massvis med gånger att man ska vara snäll på nätet, och att det inte är tillåtet att bete sig hur som helst bakom skärmen! 

Med MySafetys näthatförsäkring är barn upp till 18 försäkrade gratis. Läs mer om den och teckna här! 
Textstorlek 1 2 3

Innehåll

Försäkra ditt barn mot näthat gratis

Gratis näthatsförsäkring för alla under 18 -
i samarbete med mySafety.

Barn och ungdomar ska vara trygga på nätet – därför erbjuder Familjeliv i samarbete med mySafety Försäkringar fri näthatsförsäkring för alla under 18 år. Försäkringen hjälper till att rensa bort hot, hat och kränkningar på nätet. Samt erbjuder samtalsstöd och juridisk hjälp om så skulle behövas.

Tidsbegränsat erbjudande!