ANNONS: Kry

Sex efter förlossningen – när är det okej att ha sex igen efter att ha fött barn?

“När kan man börja ha sex igen efter förlossningen?” är något som många undrar. Det finns inget universellt svar på den frågan utan det är väldigt individuellt. Många aspekter spelar in och sex är, och kan vara, så mycket mer än omslutande sex i vagina. Hur du mår och hur din kropp läker efter förlossningen är en viktig del, men det viktigaste av allt är: när du har lust.

Avslag och hormonella förändringar efter förlossningen

Oavsett om du har fött barn vaginalt eller med kejsarsnitt så blöder du vanligtvis i 6-8 veckor efter förlossningen. När moderkakan släpper från livmodern lämnar den ett sår efter sig och det såret blöder tills det är läkt: det är den blödningen som kallas för avslag. I takt med att livmodern drar ihop sig efter förlossningen blir också såret mindre och oftast blöder man som mest första dagarna/veckan. Så länge du har avslag är du också extra infektionskänslig och därför ska du använda kondom om du vill ha omslutande sex i vagina under de första två månaderna.

Den hormonella omställningen när du ammar gör att slemhinnorna i slidan blir extra tunna och sköra. Du kan känna dig torr i slidan och det kan göra ont vilket kan påverka sexlusten. Om du har lust men det känns torrt kan det underlätta att ta hjälp av glidmedel.

Sex efter vaginal förlossning

De första veckorna efter en vaginal förlossning är många känsliga i och runt vaginan, det är inte konstigt om du inte är sugen på att ha sex alls.

Under en vaginal förlossning töjs vävnaderna ut för att ge plats åt bebisen. Musklerna i bäckenbotten tänjs ut med flera hundra procent. Det är en enorm belastning och det tar tid att läka. Knipövningar och bäckenbottenträning är ett bra sätt för musklerna att tränas upp igen. Du kan såklart börja ha sex innan du tränat upp din bäckenbotten igen, om det känns rätt. Det kan vara så att du upplever att omslutande sex inte känns som innan, det kanske känns mindre eller gör ont. Vidhetskänsla eller att du känner dig “slapp” kan vara ett tecken på att bäckenbotten inte läkt ordentligt. Om du känner dig trång och det känns obehagligt har man kanske råkat sy ihop musklerna fel eller för tight.

De flesta får en bristning av någon grad som behöver sys av en barnmorska eller läkare. Du kan också ha fått ett klipp i mellangården som sys på samma sätt som en bristning. Materialet man använder när man syr en bristning är självupplösande. Det betyder att stygnen försvinner av sig själv. Det kan ta alltifrån några dagar till lite mer än en månad innan stygnen är borta. Det kan vara bra att vänta med omslutande sex till stygnen är borta.

Sex efter kejsarsnitt

Första månaden efter ett kejsarsnitt ska du undvika att lyfta tungt och att anstränga dig för mycket. Du kan känna obehag i magen och ärret. Det är inte ovanligt att känna obehagskänsla även i vaginan, för även om du har fött barn med kejsarsnitt kan din bäckenbotten kännas annorlunda efter graviditeten. Tänk på att inte belasta magen och använd kondom de första två månaderna på grund av infektionsrisken.

Sex efter förlossningen kan innebära olika saker

Sex är inte enbart omslutande vaginalt samlag. Alla par har inte ens omslutande samlag, det beror på vad man har för preferenser och hur ens relation ser ut. Prova er fram, utforska och testa det som känns skönt. Ett tips kan vara att börja försiktigt. Smeksex kan vara ett sätt att närma sig och hitta tillbaka till lusten. Ibland är det närhet, kramar och hålla handen som behövs och känns viktigt.

Lusten är det viktigaste

Oavsett om det går en vecka, en månad, ett år eller längre så är det absolut viktigaste att du har lust och vill ha sex. Många gånger kan lusten hos den som fött barnet vara mindre eller skilja sig från partnerns. Du ska inte ställa upp på något som du inte vill och ha sex för husfridens skull. Om er syn på sex i relationen skiljer sig, ni har olika lust prata om det och det blir till ett problem i er relation kan ni behöva ta hjälp utifrån. Det är viktigt att båda mår bra i en relation, men om du inte vill ha sex ska du aldrig känna dig tvingad till det.

Smärta vid sex – så kan Kry hjälpa dig

Du kan vända dig till Kry om du upplever smärta vid samlag. En sjuksköterska, läkare eller psykolog gör en individuell bedömning baserat på dina symtom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt hänvisad eller remitterad till vidare vård.

Läs mer och sök hjälp vid behov hos en av Krys här.