Mykoplasma i underlivet – lika vanligt som klamydia

Artikelbild: Pexels

Mykoplasma är den minsta fritt levande organismen som hittills identifierats av människan. Bakterien brukar associeras med lunginflammation – men de återfinns även i våra könsorgan och kan bland annat leda till äggledarinflammation. Mykoplasma är speciell på det sättet att den saknar cellväggar och har därför en mer trådliknande struktur.

Även husdjur kan drabbas av olika infektioner av mykoplasma.

Läs också: Största utmaningen mot HPV – var femte kvinna screenar sig inte

Är mykoplasma i underlivet vanligt?

Mykoplasma i underlivet, eller mykoplasma genitalium, är en sexuellt överförbar könssjukdom som smittas framför allt via penetrativt sex. Även par som använder dildo tillsammans kan smitta varandra, och det kan smittas även via analsex.

Läs också: Hur går ett sapiosexuellt förspel till? “Kan bli stark attraktion”

Symtom på mykoplasma genitalium

Symtomen på mykoplasma i underlivet liknar klamydia till stor del och kan också vara helt symtomfri. Man brukar säga att precis som klamydia är det främst när du kissar som du märker av symtomen i form av sveda.

– Det svider när du kissar

– Tjejer kan få mellanblödningar

– Flytningar från penis

– Smärta i pungen

– Smärta i nedre delen av magen

– Annorlunda flytningar från vagina

Källa: 1177

Hur behandlas mykoplasma genitalium?

En viss typ av antibiotika behandlar mykoplasman. Det är viktigt att det är rätt typ av antibiotika sätts in eftersom studier har visat att den kan mutera och bli resisent mot antibiotika. Prata med din läkare om du är orolig.

Behandlingen kan ta tid och kostar pengar

På Familjelivs forum har det under åren pågått diskussioner om mykoplasma i underlivet. Där är det många som skriver att det har varit svårt att bli av med och att par som har sex ofta smittar varandra trots att de behandlat sig flera gånger. Så här skriver en användare i tråden “Är mykoplasma vanligt?”:

“Jag önskar att det hade gått under smittskyddslagen. Eftersom det ibland i vissa fall är svårt att bli av med (jag vet fler än jag som haft svårt att bli av med det) så kostar behandlingen massor med pengar. Inte kul att äta så mkt antibiotika och vara rädd för resistens heller. Jag trodde aldrig jag skulle bli frisk från det. Det enda som oroar mig nu är symptomen som kommer och går med kisseriet. Fattar ingenting. Jag ber till gud att det inte är Ureaplasma eller Trichomonas som jag har för jag är trött på att äta antibiotika i mängder!”

Läs också: Så vet du om du har en cysta på äggstocken

Är det farligt med mykoplasma i underlivet?

Generellt verkar mykoplasma i underlivet vara mindre farligt än till exempel klamydia. Forskare menar att det behövs fler studier för att kunna ge någon mer specifik riskbedömning av infektionerna och vad de kan leda till för mer komplicerade fall. Det vi vet är att det är bäst att behandla sjukdomen.

Läs också: Kan graviditet “bota” endometrios? Överläkaren svarar

Smittspridning och smittspårning

Enligt Internetmedicin är mykoplasma i underlivet ungefär lika vanligt som klamydia, även om det behövs göras en nationell studie över fallen.

Idag går inte mykoplasma genitalum under smittskyddslagen. Däremot kan det ju vara schysst att höra av sig till den personen du misstänker har smittat dig – och höra av sig till personer som du kan ha smittat.

Källa: Internetmedicin