Barnmorskan: Det här är syfilis och så smittar det

Syfilis har ökat under senaste åren. Foto: Pexels
Syfilis har ökat under senaste åren. Foto: Pexels

Södersjukhuset larmar: könssjukdomen syfilis ökar och vi är sämre på att skydda oss. Barnmorskan Rebecca Nilsson reder ut vad syfilis är och om könssjukdomar kan smitta via gnidsex.

Syfilis har ökat dramatiskt de senaste åren. Har du koll på alla symtom som följer av sjukdomen? Här reder Rebecca Nilsson, leg. barnmorska ut allt du vill veta om syfilis.

Vad är syfilis och vad händer om det går obehandlat?

– Syfilis är en könssjukdom som smittar via sex, både vaginalt, analt och munsex. Det kan även smitta via blodet, exempelvis genom blodtransfusion eller smutsiga nålar. Det behandlas enkelt med antibiotika, men om du av någon anledning inte skulle få behandling läker de allra flesta syfilisinfektionerna ut av sig själv – inom ett år, säger Rebecca.

Hon fortsätter.

– Det finns dock de som har kvar sjukdomen i kroppen i flera år utan att veta om det och långt efter att man blivit smittad kan det ge allvarliga symtom på både hjärta och nervsystem. Men det är väldigt ovanligt, säger Rebecca Nilsson till Familjeliv.

Kan man få en könssjukdom av gnidsex?

– Ja, det kan man om slemhinnor och kroppsvätskor kommer i kontakt med varandra. Risken är dock betydligt mindre än vid exempelvis samlag eller munsex.

Kan man vara allergisk mot kondomer?

– Ja, faktiskt. De allra flesta kondomer som finns på marknaden är gjorda av latex – och det kan man absolut vara allergisk mot. Däremot så är det inte en ursäkt att slippa undan, det finns nämligen kondomer som är gjorda av plast och de funkar lika bra. Även slicklappar tillverkas i både latex och plats, så om du eller din partner är allergisk mot latex – välj en slicklapp i plast.

Läs också: "Hur många sexpartners är normalt?"

Underlivet kan ju rodna och bli rött av andra orsaker än könssjukdomar. Vad ska man vara extra uppmärksam på vid rodnader eller klåda där nere?

– Rodnad och klåda är vanligt och behöver inte bero på könssjukdomar, men det kan göra det. Det bero på svampinfektion, det är väldigt vanligt speciellt för personer med vagina. Det finns receptfria läkemedel på apoteket att prova om man misstänker att man har en svampinfektion. Håll utkik efter blåsor eller vårtor på könsorganet om det kliar och är rodnat. Då kan det nämligen bero på herpes eller kondylom. Om du misstänker att du har en könssjukdom, eller om du är osäker, kontakta en gynekologisk mottagning eller en ungdomsmottagning.

Vissa könssjukdomar kan ju orsaka lukt. Vilka tecken är vanliga vid könssjukdomar?

– Klamydia och gonorré orsakas båda av bakterier och de kan ge illaluktande flytningar från både vagina och penis. Det är vanligt att få just förändrade flytningar eller att det svider när man kissar när man smittats av en könssjukdom, men sen finns det såklart även de sjukdomarna där det inte märks något alls till en början.

Läs också: "Experten svarar: Jag känner sexlust men blir inte våt – vad ska jag göra?"

Vad är mykoplasma och räknas det som en könssjukdom?

– Mykoplasma är en bakterie som kan finnas i slemhinnan i slidan eller ändtarmen. Bakterien smittar via samlag men ingår inte i smittskyddslagen. Så ja det är en sjukdom som överförs sexuellt, men den räknas ändå inte på samma sätt som de andra könssjukdomarna som ingår i smittskyddslagen. Om du får mykoplasma får du alltså betala behandlingen själv och det behövs inte göras någon smittspårning.

Läs också: Mykoplasma i underlivet – lika vanligt som klamydia

Fast partner – när är det "rimligt" att sluta med kondom?

– Om man är i ett fast förhållande där ingen ligger med någon annan och ni båda har testat er så kan man absolut lägga kondomen eller slicklappen på hyllan. Det är däremot viktigt att tänka på att kondom även skyddar mot oönskad graviditet. Så om man är i ett förhållande där det finns en risk att den ena kan bli gravid kan det vara bra att fundera på något annat preventivmedel – om man inte vill ha barn såklart.

De flesta könssjukdomar går att behandla idag, men ändå är det ju viktigt att inte bagatellisera könssjukdomar. Nämn 4 bra anledningar att använda kondom.

1. Det skyddar dig mot sexuellt överförbara sjukdomar

2. Det skyddar mot oönskad graviditet

3. Du riskerar inte att smitta någon annan med en könssjukdom

4. Du slipper känna oro och ångest efter att ha legat med någon oskyddat

Läs också: Så här skriver Familjelivs forummedlemmar som använder Natural Cycles för att bli gravida