Tips på roliga utomhuslekar för hela familjen

Roliga utomhuslekar för hela familjen. Foto: David Tadevosian/Shutterstock.com
Roliga utomhuslekar för hela familjen. Foto: David Tadevosian/Shutterstock.com

Ibland behövs en bra förevändning att komma ut och leka av sig. För vuxnas deltagande blir det extra roligt med ett bra upplägg på leken – och så länge de stora bjuder till så brukar de små bli riktigt glada.

Läs också: 14 tips på teman till årets fester

Utomhuslekar för barn och vuxna

Kubb

Kubb hör sommaren till. Till detta behöver ni en uppsättning kubbpjäser och två lag.

Officiella spelreglerna:

– Kastpinnarna får endast kastas med underkast.
– Pinnen får inte rotera horisontellt som en helikopter.
– Pinnarna kastas alltid från baslinjen.
– Att fälla kungen innan motståndarens kubbar är fällda är förbjudet och man förlorar direkt.

Brännboll

En match i brännboll spelas mellan två lag om cirka 10 personer som turas om att vara inne- och utelag. Brännboll spelas utomhus, ofta på en gräs- eller grusplan (fotbollsplan).

Boule

När alla klot är kastade får laget närmast lillen ett poäng för varje klot som ligger närmre än motståndarlagets bästa. Bara ett lag får poäng i varje omgång. Och det är vinnarna som får kasta ut lillen i nästa omgång. Boule spelas alltid med två lag mot varandra.

Frisbee

Sätt upp en spelplan på gräsmattan (markera fyra hörn), försök att kasta frisbeen till varandra så många gånger som möjligt utan att den hamnar utanför spelplanen.

Krocket

Med hjälp av en klubba, bollar och små "mål" ska man sätta up en bana på en gräsmatta och försöka slå bollarna igenom varje mål tills man kommer till slutet av banan. Varje spelare är en färg och man får ett slag på sig tills turen går vidare till nästa spelare.

Hitta Hämta

Gör upp/hitta på en lista med saker i den miljö ni befinner er. Ge barnen i uppdrag att hämta en sak åt gången så snabbt som möjligt.

Oavsett var man är; hemma en regnig dag, ute i skogen eller på resa så kan man anordna en hitta-hämta "skattjakt". Leken passar för alla åldrar men behöver förstås anpassas efter barnets utveckling och förmåga.

Ha en färdig lista, eller hitta på under lekens gång, saker i närmiljön som barnet/barnen ska hämta tillbaka så snart som möjligt. Allt från leksaker till mat eller varför inte en viss person.
Man kan lägga upp leken som en tävling där snabbast tillbaka med rätt sak får en poäng, men de flesta barn tycker nog det är roligast att bara leka för utmaningens skull!

Måla med vatten

Måla hur mycket som helst med bara vatten! Fyll en hink/bunke med vatten.Ge barnet en pensel (vid flera barn, varsin pensel).Låt dem måla på trä, sten eller metall utomhus.Så kul, med så få medel!

Chokladbollsorientering

Skattjaktslek som slutar med en härlig fikastund med hemmagjorda chokladbollar.

Du behöver:

– Ingredienser till chokladbollar
– En bunke
– Saft
– Våtservetter eller tillgång till vatten
– Papper
– Penna

Så här gör du:
– Rita en karta över det område där du gömt ingredienserna och markera var de gömda ingredienserna ligger.
– Ge barnen "skattkartan" och låt dem leta reda på ingredienserna.
– När alla ingredienserna är hittade samlas ni och tillsammans gör ni iordning chokladbollarna.
– Ät och njut av chokladbollar och kall saft.

Skorpan

En rolig lek som passar alla åldrar.

Du behöver:

– En liten boll eller kula, eller kastpåse (med sand, ris, eller ärter)

Så här gör du:

Rita en stor cirkel, minst två meter i diameter (ju större desto svårare). Rita in siffror som på klockans urtavla från 1 – 12 runt cirkeln. Gör en grop i mitten på cirkeln. Deltagarna ställer sig efter varandra i turordning utanför cirkeln vid siffra 1. Den första personen börjar med att kasta en liten boll in i gropen. Lyckas det, flyttar man till siffra 2 och får kasta igen. Vid miss får nästa deltagare börja. Deltagaren står kvar vid den siffra som missades och får en ny chans att kasta i nästa omgång. Leken fortsätter och först till 12 vinner.

Nyfiken i en strut

Rolig kalaslek att testa med familjen och vännerna.

Du behöver:

– Ett A3-papper
– Elastiskt snöre
– Valfritt föremål att leta efter

Rulla ihop ett A3 papper till en strut och fäst struten runt ansiktet på de tävlande. Var noga med att de små hålen blir lika stora. Genom det lilla titthålet ska deltagarna sedan leta efter ett föremål på gräsmattan. Den som först hittar föremålet vinner.