Innehåll

Publicerad 21 October 2015

Fotograf:

”Vi mammor kan och ska inte vara perfekta”

För Renée Nyberg finns det inget finare än att vara mamma. Det är en gränslös och förutsättningslös kärlek, men också en kärlek som gör att dagens mammor ställer för höga krav på sig själva.
– Vi pressar oss själva till att vara så jäkla duktiga hela tiden. Därför tycker jag att det ska bli så kul att få ge alla mammor en riktig boost!
Att vara en modern mamma är inte alltid lätt. Man ska jobba heltid, träna, hinna umgås med vänner och dessutom vara världens bästa mamma.
– Vi har för höga krav på oss själva att vara superföräldrar. Vi ska skjutsa till aktiviteter, åka på lyxiga resor, vara förstående och skämma bort våra barn. Det skapar ett dåligt samvete för många, och det behöver vi lätta på. Därför tycker jag att det är så kul att vara med i Mammaboosten – och få skapa en rolig helkväll för alla mammor.

Renée Nyberg vet vad hon pratar om. Hon har tre barn i åldrarna 9 till 20 år, och har under de senaste två decennierna jonglerat föräldraskapet med en framgångsrik karriär i tv-rutan. Utåt sett har hon kanske sett ut som en av de där perfekta mammorna, men det är ett koncept hon värjer sig emot.
– Man kan och ska inte vara perfekt. Jag reagerar varje gång jag ser de där vältränade och fixade mammorna på framsidorna i tidningshyllan. Det är inte en verklighet som jag känner igen mig i och jag tycker att det är viktigt att vi också visar upp den andra sidan av föräldraskapet.

”Vi curlar våra barn för mycket”
När Renée jämför sig med sina egna föräldrar blir skillnaden tydlig. För bara en generation sedan såg mammarollen annorlunda ut.
– Det har jag funderat mycket över. Mina föräldrar var upptagna med sina liv och vi barn skötte oss mer själva. Det känns som att kraven på att vara en perfekt förälder var lägre då, men inte led vi barn av det. Tvärtom blev vi självständiga och lärde oss att klara oss själva, och det finns något väldigt positivt i det.
Själv fick Renée åka utomlands första gången när hon var 15 år gammal. Några skidsemestrar var det aldrig tal om och redan som ung fick hon åka själv till de olika träningsaktiviteterna efter skolan. Att dagens mammor och pappor blivit så annorlunda tror hon till viss del är en ren reaktion på den egna uppväxten.
– Vi kanske vill ge barnen något vi inte fick, men det innebär tyvärr att vi curlar våra barn för mycket. Vi hjälper dem så mycket att de klarar mindre själva. När de sedan ska ut i verkligheten så är de sämre rustade för att hantera motgångar och kritik. Och det tycker jag är synd.

”Familjen är mitt största intresse”
Att våra barn klarar av mer är vi tror är en inställning som Renée tycker att vi alla borde anamma – både för barnens skull och för föräldrarnas. Själv försöker hon ha en avslappnad inställning till att vara mamma och hon har egentligen bara en strategi i sitt föräldraskap.
– Det finns tonvis med böcker, artiklar och bloggar som handlar om hur man ska vara en bra mamma. Själv är mitt enda mål och förhoppning att jag ska ha en nära och ärlig relation till mina barn. Och om jag får säga det själv så har jag lyckats ganska bra med det.
När allt kommer till kritan lägger Renée ändå väldigt mycket av sin tid på sina barn. Och kanske curlar även hon sina barn för mycket.
– Det finns ju inget som slår familjelivets helt förutsättningslösa kärlek. Egentligen vill man kanske säga att man har en massa fritidsintressen, men familjen är mitt största intresse. Jag vill göra saker med dem jag älskar – det är det roligaste jag vet.

Mammaboosten The Show går av stapeln den 20 november på Stockholm Waterfront – köp din biljett HÄR!
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: ”Vi mammor kan och ska inte vara perfekta”
Logga in
Bli medlem

Innehåll

Visa kommentarer...

Innehåll