Publicerad 6 October 2020

Fotograf:

I annonssamarbete med Toyota Hur många aktiviteter är lagom? 5 vanliga frågor om barns fritid
Rörelse är glädje och frihet. Vi vet att barn som har en aktiv fritid oftast presterar och mår bättre. Men hur ska man tänka kring mängden och val aktiviteter? Här är 5 vanliga och frågor om barn och idrott.

- Vid vilken ålder är det lagom att börja med en fritidsaktivitet?
Små barn som inte nått skolåldern har inget behov av organiserade fritidsaktiviteter där barnet lämnas över till någon annan än föräldern. Däremot kan man idrotta tillsammans med de mindre barnen som familjegympa eller liknande. Från sex, sju års ålder är det lagom att börja med aktiviteter.

Det är viktigt att hitta balansen mellan aktivitet och vila. 

- Hur många aktiviteter är lagom?
Antal aktiviteter bör baseras på barnets lust, glädje och intresse. I de allra flesta fall är en aktiv fritid en tillgång för barnet. Vad som är lagom för just ditt barn vet bara du och barnet, men alla behöver några lediga eftermiddagar i veckan för återhämtning, skolarbete och kompisar. Fråga även dig själv hur mycket tid och engagemang du som förälder är beredd att lägga på barnens fritid.

- Hur löser jag bäst logistiken?
Med flera barn i familjen som alla ska skjutsas till olika aktiviteter krävs minutiös planering. Upprätta ett körschema och organisera samkörningar med andra familjer. En rymlig bil med bästa tänkbara komfort och säkerhet gör det hela både enklare och roligare. Toyotas nya familjebil Toyota Proace City Verso har plats för upp till 6 passagerare och ett bagageutrymme som rymmer all typ av träningsutrustning.

Rymmer både kompisar och hockeytrunkar! Nya familjebilen Toyota Proace City Verso rymmer upp till sju vuxna och har klassens bästa bränsleekonomi

- Hur väljer jag aktivitet till mitt barn?
Här gäller det att fånga upp barnens intresse, snarare att lägga över sina egna förväntningar på barnet. Fundera också över barnets energinivå och lust till rörelse.

- Hur gör man när ens barn inte vill gå till träningen?
Fritidsaktiviteter ska aldrig föregås av tvång men man kan uppmuntra ett barn som känner sig omotiverad eller osäker. Ni kan försöka enas om att gå klart terminen eller ge det ett par gånger till. Det måste få vara okej att sluta med en idrott för att i stället testa på en annan. Forskning visar att barn som får prova flera olika aktiviteter har större benägenhet att fortsätta sitt idrottsutövande*.

Toyota, vars vision är ”Alla individers rätt till frihet och rörelse”, vill uppmuntra till en aktiv fritid och ge barnfamiljer de bästa förutsättningarna att bemästra vardagslogistiken. Läs mer om Toyota här >>
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Hur många aktiviteter är lagom? 5 vanliga frågor om barns fritid
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll