6 tips: Lär dig hitta kantareller – först av alla

Kantareller kallas även för skogens guld.
Kantareller kallas även för skogens guld.

De kallas “skogens guld” – svenskarnas absoluta favoritsvamp. Som tur är växer det gott om kantareller i Sverige, de är inte i närheten av att vara sällsynta. Det är med andra ord inte svårt att hitta kantareller, det gäller bara att veta exakt var du ska leta… Och att vara först!

Läs också: Smarta knepet: Så håller du jordgubbarna färska längre

6 tips för att hitta kantareller

Genom att lära känna deras “preferenser” vet du var det finns chans att hitta kantareller – skogens guld.

1. Håll koll på kantarellsäsongen

Kantareller är en riktig sommarsvamp. Redan runt midsommar börjar de sakta dyka upp, lite beroende på var i landet du befinner dig. Är du norröver låter kantarellerna ibland vänta på sig. Säsongen sträcker sig ända till september, så ge inte upp om du inte hittar något i början av sommaren!

2. Lär dig vilka träd kantareller trivs intill

Svampar och träd lever i ett slags underjordisk symbios med varandra. Därför är det vanligt att olika svampar föredrar olika träd. För kantarellernas del gäller:

– Gran

– Tall

– Ek

– Björk

– Bok

– Hassel

– Lind

Kantareller trivs bäst i blandskog där det finns viss variation mellan barr- och lövträd.

3. Leta längs vägkanter och stigar

Kantareller trivs på soliga platser, så det är inte helt ovanligt att de just poppar upp längs stigar och vägkanter. Det är inte ovanligt att hitta kantareller just vid upptrampade vägar, så håll utkik längs stigarna!

4. … Men undvik också stigarna

Ja, just vid stigar och vägkanter kommer ju alla dina rivaler också hitta kantareller. Hittar du inte några kantareller längs vägkanterna beror det kanske på att de helt enkelt redan är plockade? Avvik från stigarna så pass att du med säkerhet vet att du hittar tillbaka till stigen, om du inte kan skogen så bra.

5. Leta gärna i lutningar och backar

I nedre delen av backar samlas det mer fukt än uppe på kullar. Lutar backen dessutom mot söder, så ökar dina chanser att hitta kantareller!

6. Hitta kantareller i mossa och gräs

Ett typiskt kantarellställe är lite lätt fuktigt, bland mossa blandat med lite gräs.