Ägglossningskalender

Här får du fram datumet för din ägglossning och de dagar då du har störst chans att bli gravid vid samlag. Kalendern utgår från din första dag i din senaste menstruation. De framräknade datumen i kalendern är ungefärliga och kan därför skilja mot verkligheten, speciellt om du ofta har en oregelbunden menstruationscykel.

Om du anger ett datum långt tillbaka i tiden kommer kalendern att uppdatera det utifrån de värden du anger för cykelns och lutealfasens längd och istället visa din nästa ägglossning. Om du vill se en gammal menstruationscykel kan du istället använda dig av vår graviditetesuträknare.

  • Senaste menstruation
  • Fertila dagar
  • Ägglossning
December
3
Fr
4
Sa
5
Su
6
Mo
7
Tu
8
We
9
Th
10
Fr
11
Sa
12
Su
13
Mo
14
Tu
15
We
16
Th
17
Fr
18
Sa
19
Su
20
Mo
21
Tu
22
We
23
Th
24
Fr
25
Sa
26
Su
27
Mo
dagar
dagar

Ägglossning

Ett ägg kan bara bli befruktat när det lossnat från äggstocken, sedan är ägget endast befruktningsbart i högst 24 timmar. Det kan därför vara ganska svårt att pricka in rätt datum med allt vad det innebär. Som tur är lever istället mannens spermier lite längre, faktiskt flera dagar. Därför kan det vara bra att ha samlag dagarna innan beräknad ägglossning, det tar ju också lite tid för spermierna att hitta ägget vilket kan ta upp till ett dygn.

Fertila dagar

Kvinnan är som mest fertil samma dygn som ägglossningen inträffar, men har möjlighet att bli gravid flera dagar under cykeln. Det beror på att mannens spermier lever i ungefär tre dygn. Störst chans att bli gravid har man därför om man har samlag regelbundet dagarna före och efter ägglossningen. Man brukar räkna med tre-fyra dagar före ägglossningen och under själva dagen för ägglossningen. De dagar som är lämpliga för samlag om man vill bli gravid är markerade med blått, det är det vi kallar för dina mest fertila dagar.

Menstruationscykel

Antal dagar mellan två menstruationer.

Lutealfas

Antal dagar mellan din ägglossning och nästa menstruation.

Faktagranskad av barnmorska Anna-Carin Lilja från MamaMia.