"Jag är inte lika sugen på sex som min partner" – sexologen svarar

Sexologen Leigh Norén svarar på hur man ska göra om man känner mindre lust i relationen med sin partner.

Läsarfråga: "Jag känner mig inte tillräckligt sugen på sex"

Min partner vill ha sex oftare än mig och tror att jag inte är attraherad av hen. Hur vet man om man har ”för låg sexlust”? Hur förklarar jag för hen att det inte handlar om attraktion utan att jag inte känner mig tillräckligt sugen på sex?

Sexologen svarar: "Det du beskriver hör jag ofta"

Hej och tack för din fråga!

Det du beskriver hör jag ofta – och det är lite lurigt att veta om man har ”för låg sexlust”. Vi brukar tänka att mängden lust är en måttstock på hur attraherade vi är av varandra och hur bra relationen mår. Av din beskrivning låter det som att din partner också tänker så. Så kan det förstås vara – men att ha olika lustnivåer i en relation är snarare regel än undantag.

Det här betyder att varken du eller din partner besitter den ”rätta” lust-nivån. Det här handlar snarare om en acceptans för att ni är olika. Det är samma typ av acceptans som vi applicerar när vår partner alltid slarvar med disken eller jämt kommer några minuter för sent. Det är liksom inte lönt att bråka om det eller ställa krav på att man ska vara som varandra i varje avseende. Vi kan inte bestämma över lusten (även om vi kan arbeta med den för att öka den – om vi själva vill). Och den infinner sig inte jämt bara för att vi tycker att vår partner är attraktiv.

Läs mer: Ingen sexlust? Här är övningen för dig

"För många brukar den intensiva lusten släppa efter ett tag"

I början när vi är nykära kanske vi har sex ofta och vill vara nära vår partner hela tiden. Man kan nästan säga att det här är en period av falsk marknadsföring (omedvetet, såklart!). För många brukar den intensiva lusten släppa efter ett tag, som den kanske har gjort för dig. Men för din partner har den möjligtvis bestått. Det är inte förrän nykär-fasen har lagt sig som vi kan se hur vår egentliga lust-nivå ser ut.

Att du inte vill ha sex lika ofta som din partner betyder alltså inte att det är något som är fel på dig. Den enda som kan veta om något har blivit tokigt med din lust är du själv. Till exempel kanske du själv känner att lusten är lägre än den har varit i tidigare relationer, eller jämfört med tidigare i livet. Men om du är nöjd med hur mycket eller lite lust du har så behöver du inte gräva i det – det är så här du är.

Om du skulle märka att din lust blir ännu lägre och du själv inte är nöjd med det kan du alltid ladda ner Sexologklinikens gratis 11-sidiga lust-test. Där kan du få svar på vad din låga lust beror på. Du hittar den här: www.lustlyftet.se.

Olika lust är mer en regel än ett undantag

Ett sätt att lugna din partner är att fokusera på att få hen att känna sig attraktiv. Det här kan du visa på många olika sätt utan att försöka öka din lust. Du kan till exempel ge din partner fler komplimanger, överraska hen med något trevligt, eller ge din partner massage ”bara för att”. Försök att visa att du vill vara nära din partner och prioritera din partner. Om hen ändå känner sig orolig över din lust kan det vara en bra idé att besöka en sexolog tillsammans. Där kan ni få hjälp med hur ni ska förhålla er till varandra. Ingen av er ska behöva må dåligt i den här situationen.

Sist men inte minst vill jag upprepa: olika lustnivåer i en relation är snarare regel än undantag och behöver inte vara ett tecken på att något är fel på relationen eller att attraktionen har svalnat hos den ena parten.