Låg sexlust – sexologen förklarar

En vanlig fråga många ställer sig själva är vad som är en normal sexlust. Många är även oroade för att de har för låg eller för hög lust.

Låg sexlust – sexologen förklarar. Foto: mavo/Shutterstock
Låg sexlust – sexologen förklarar. Foto: mavo/Shutterstock

Hur en normal sexlust ser ut är något som ingen egentligen kan besvara – hur tråkigt och klyschigt och typiskt ”sexolog-igt” det än låter. Sexologen Leigh Norén berättar allt du behöver veta om sexlusten.

Låg sexlust – sexologen förklarar

– Nivån av sexlust, hur sexlusten tar sig uttryck, och när den dyker upp skiljer sig oerhört mycket från person till person. För vissa känns sexlusten spontan – den slår ner som en blixt från klar himmel mitt när man står och diskar en smutsig kastrull, medan den för andra kommer först efter att man har börjat hångla med någon som man tycker är härlig, säger Leigh.

Det är viktigt att komma ihåg att ingen sexlust är bättre än den andra, även om den spontana typen ofta förhöjs i samhället.

"Många är oroade över att de inte har tillräckligt mycket sex"

Det finns flera studier som har försökt ta reda på hur ofta personer har sex i genomsnitt. Det kluriga här är att det finns så många olika definitioner av sex, vilket gör att svaren riskerar att bli missvisande, särskilt när man ska jämföra olika studier.

– Menar vi exempelvis vaginalt penetrationssex när vi pratar om antalet gånger personer har haft sex, eller ingår också hångel och petting eller oralsex? Om en person får orgasm av stimulering som inte ens vidrör genitalierna – har personen då haft sex? säger hon.

Många är oroade över att de inte har tillräckligt mycket sex. Det är naturligt att vilja vara och känna sig ”normal”, men faktum är att det enda som spelar roll är om du själv är nöjd med hur mycket sex du har.

– Det kan också vara svårt att lita på svaren i studierna. Vi vet inte om alla svarar sanningsenligt eller om de också, i sina svar, visar prov på vilken press det finns kring hur mycket sex man tror att man borde ha, genom att uppge fler eller färre gånger än som egentligen har skett, säger Leigh.