Högt BMI ger problem

> Forum: Snacka om saken

Förra året publicerade Socialstyrelsen en ny handbok om adoption för landets socialsekreterare. I den slås fast att ett för högt BMI kan leda till ett nej. Fetma kan helt enkelt leda till en strängare bedömning. 

Om den som söker är överviktig tittar handläggarna extra noga på de läkarintyg som följer med ansökan. Dessutom brukar socialkontoren begära kompletterande undersökningar av blodfetter, kolesterol och insulin. Har den som söker dåliga värden och fortfarande vill adoptera skickar kommunen ärendet vidare till Socialstyrelsens rättsliga råd. I rådet sitter läkare och jurister och säger de nej avslås ansökan.

Dessutom har adoptionsländer regler för övervikt.

- Ja, Thailand och Indien sätter gränsen vid BMI 30, men Sydkorea har beslutat sig för BMI 29, berättar Inga Näslund på Adoptionscentrum för FamiljeLiv.se. Hon tycker det är bra att överviktiga granskas hårdare.

- För oss står barnet i centrum och vi vill ju att det ska komma till en familj som har möjlighet att fungera lång tid framöver, förklarar hon och avslutar med att konstatera att övervikt kan vara ett tecken på hälsoproblem.

stats