7 tidiga gravidsymptom

Undrar du varför dina bröst ömmar och varför du måste springa på toaletten hela tiden? Då kan du vara gravid. Här är andra symptom som kan tyda på att du är med barn!

7 tidiga gravidsymptom
7 tidiga gravidsymptom

1. Illamående

”Morning sickness”, det vill säga illamående på morgonen eller under dagen är ett vanligt fenomen som visar sig tidigt under graviditeten och kan vara en riktig pina, speciellt om man inte är redo att dela med sig av sin nyhet till omvärlden riktigt ännu. Detta beror på den förändrade hormonbalansen, vilka kan visa sig i form av illamående och huvudvärk.

2. Svullna och ömmande bröst

Har din klyfta plötsligt blivit fylligare? Det är ingen slump. Att brösten känns tyngre än normalt, tillsammans med att bröstvårtorna mörknar en aning samt att blodådror framträder tydligare kan vara tecken på att du är gravid.

LÄS ÄVEN: Kan man påverka vad barnet får för kön?

3. Yrsel

Ett tidigt gravidtecken är ofta en känsla av yrsel (tillsammans med illamående). Detta beror även det på att hormonbalansen rubbas när det sker förändringar i kroppen.

4. Kissnödighet

Kroppen producerar mer vätska när du är gravid, vilket givetvis leder till att du behöver besöka damernas ofta. Behöver du gå upp och göra nattliga besök ofta kan detta tyda en graviditet.

5. Trötthet

Kroppen jobbar lite extra när du är gravid, vilket kan leda till ökad trötthet (att du behöver gå upp och kissa titt som tätt under natten gör ju inte heller saken bättre). Detta brukar som tur är gå över efter första trimestern. Försök att få så mycket dagsljus som möjligt!

6. Ont i mage och rygg

Om man fortfarande är osäker på om mensen ska komma eller inte kan det såklart vara svårt att avgöra om din onda mage beror på det eller på något annat. Känner man smärta i magen och ländryggen kan det dock vara ett tecken på graviditet. I detta läge är det helt okej att utnyttja partnern för lite ryggmassage.

7. Utebliven mens

Är mensen försenad eller utebliven är det absolut dags att ta ett graviditetstest! Utebliven mens är det vanligaste och tydligaste gravidtecknet och många kan bli väldigt besvikna när mensen faktiskt anländer om man hoppas på att bli gravid. Gör gärna fler än ett test, ibland kan det vara lite svårt att tyda resultatet på stickan. Om du fortfarande inte är säker, boka in en tid hos en barnmorska.

Foto: WAYHOME Studio/Shutterstock.se

LÄS ÄVEN: Då har du störst chans att bli gravid

Penny parnevik smygfilande när hon avslöjade för familjen att hon var gravid med Douglas Murray. För att se klippet, kika in videon nedan!