Fem fakta om ägglossningen

Försöker du att bli gravid? Då är du säkert väl medveten om att ägglossningen är en viktig del i huruvida du kommer att plussa eller inte! Men har du koll på exakt hur ägglossningen går till, eller vad som händer i kroppen? Här är fem fakta du kanske inte visste om ägglossing!

Fem fakta om ägglossningen gravid äggstockar äggledare spermier
Fem fakta om ägglossningen gravid äggstockar äggledare spermier

1. Östrogenet ökar

Under ägglossningen ökar produktionen av hormonet östrogen. Den ökade mängden innebär bland annat att livmoderhalsslemmet förändras så att spermierna lättare kan ta sig igenom och överleva i slidan. Östrogenet påverkar även hypofysen, som ger signaler till äggstockarna att det är dags för äggen att lossa.

2. Äggblåsan omvandlas

Äggen mognar inuti äggblåsor, som brister när ägget är redo. Äggblåsan omvandlas inuti äggstocken och tar form som en ”gulkropp”. Det är dessa som producerar hormonet gulkroppshormon, vilket är det som graviditetstest läser av på. Har inget ägg blivit befruktat, är inte gulkroppen längre nödvändig. Då tynar den ihop och hormonmängden sjunker, vilket är då man får sin mens.

LÄS ÄVEN: Ägglossningstest - så används och funkar det

3. Känns inte alltid

Vissa kvinnor kan känna av värk likt mensvärk nere i buken under ägglossning, medan andra inte känner någonting alls. Det är därför svårt att känna ägglossningen rent fysiskt och det enklaste sättet att hålla koll på den är att räkna på sin menscykel.

4. Inträffar olika för olika personer

Eftersom menscykeln är individuell, och kan variera från att vara 25 och upp till 32 dagar, infaller även ägglossningen olika. Tiden mellan ägglossning och mens är däremot nästan alltid runt 14 dagar för de flesta, men dagen då ägglossningen infaller på är den som kan variera.

Exempel vid en regelbunden menscykel på 25 dagar: Ägglossningen sker runt dag 11 (räknat från första mensdagen). Har man en menscykel på 30 dagar, inträffar ägglossningen först runt dag 16.

5. Befruktning kan ske senare

Tycker du det verkar knepigt att veta exakt vilken dag du har ägglossning? Det spelar faktiskt ingen större roll! Eftersom både spermierna och äggen kan leva kvar i något dygn, kan du bli gravid även om ni inte har samlag exakt på den dagen ägglossningen sker. Ha hellre samlag flera gånger samma vecka som ägglossningen sker, både före och efter, istället för att försöka pricka in exakt rätt dag.

LÄS MER:

Billingsmetoden – bli gravid med hjälp av naturlig familjeplanering

Förhöjd kroppstemperatur – gravid

Foto: nd3000/Shutterstock.com