Graviditetstest - så funkar det

Ett graviditetstest kan du köpa på apoteket eller beställa på internet och utföra själv. Du kan också få svar genom att ta ett urin- eller blodprov hos din barnmorska, på vårdcentraler och ungdomsmottagningar.

Tecken på graviditet är utebliven mens, ömma bröst, behov att tömma blåsan ofta, och illamående. Läs mer om osäkra, sannolika och säkra graviditetstecken.

När kan jag ta ett graviditetstest? ?

De flesta graviditetstest kan tidigast ge svar en dag efter förväntad menstruation. Säkraste resultatet får man genom att testa med morgonurinen.

Hur fungerar ett graviditetstest, och kan jag lita på det??

Den lilla moderkakan har börjat sin produktion av graviditetshormonet hCG, som utsöndras i urinen, och som därför kan användas som graviditetsindikator. Graviditetstesten testar alltså om du har hCG i urinen. Ett graviditetstest visar väldigt sällan falskt positivt svar. Däremot händer det att man får falskt negativt svar, och man bör därför testa igen efter en vecka ifall menstruationen fortfarande inte kommit.

Olika typer av test:

Till vänster klassiskt stavtest, i mitten graviditetsstickan, och till höger ett nyare typ av test; urinbägare där resultatet kan avläsas direkt på utsidan. Om du ska köpa flera graviditetstest är stickorna de mest prisvärda.

Negativt test - vad nu??

Om du fortfarande inte har fått tillbaka mensen innan en vecka, bör du ta ett nytt test. Som sagt - ett graviditetstest kan visa falskt negativt om du testar för tidigt, innan hCG hormonet har börjat avsöndras.?

Vill du bli gravid, måste du räkna med att det kan ta från några månader upp till över ett år att bli gravid, utan att det är något fel. Om ni har försökt att bli gravida i över ett år utan resultat, bör ni kontakta er doktor för att få remiss till en utredning. Det är ofta många månaders väntetid på en sådan utredning. ?

Läs mer om fertilitet och planering av graviditet på våra temasidor: Bli gravid.

Positivt test - vad nu? ?

Du väntar barn! Kanske var det planerat och efterlängtat, eller kanske kommer nyheten som en stor chock för dig!

Här kan du läsa Mammasidans stora guide: gravid vecka för vecka.


Ta vårt digitala test

På våra quiz sidor kan du testa sannolikheten av att du är gravid.

Är jag gravid? Digitalt test.

Planlägg din graviditet

I vårt diskussionsforum "planlägg graviditeten", hittar du andra på jakt efter babylycka.

Gå till forumet