Publicerad 27 June 2016

Fotograf:

Relationer Sexologens 6 knep för att våga ta initiativ till sex

Är du obekväm med att ta initiativ till sex? Sexologen Malena Ivarsson ger dig verktygen till att bli en modigare älskare.
– Jag och min partner har varit ihop fyra år. Mitt stora problem är att jag är dålig på att ta initiativ till sex. I början av vårt förhållande var sexlivet grymt, sen stannade det av. Jag antar att var för att han slutade ta initiativet till sex. Hur vågar jag ta initiativet? Det undrar en forummedlem.

Så hur ska man gå tillväga och hur kan man tänka? Här listar sexologen Malen Ivarsson 6 knep för att våga bli mer bekväm med att ta initiativ till sex.

Här är knepen för att våga ta initiativet till sex

1. Red ut vad som hindrar dig

Först och främst är det bra att försöka reda ut vad det är som hindrar dig från att ta initiativ. Är det den intima stunden i sig som inte triggar, eller är du i allmänhet obekväm i din kropp? Kanske har ni hamnat i en rutin som du känner dig blyg inför att bryta? Försök identifiera vad det är som hindrar dig och utgå från det när du försöker ta itu med problemet.

Läs också: Öka sexlusten med snippsauna – den omtalade hälsotrenden

2. Fantisera om att du tar initiativet

Övning ger färdighet, menar Malena Ivarsson som är auktoriserad klinisk sexolog. Hon berättar att det finns några knep att ta till för att närma sig sin sexualitet och bli trygg i den. Ett sätt är att fantisera fram olika scenarion – där du är den som tar initiativ till sex. 

– Att mentalt förbereda sig inför en svår uppgift eller utmaning är ett jättebra knep som kan användas i massor av situationer. Det är lite som för en elitidrottare, man måste kunna föreställa sig målet för att kunna uppnå det, säger hon.

3. Läs böcker eller lyssna på podcasts om sex

 – Ett annat tips är att läsa böcker om lust för att bygga upp självförtroendet, säger Malena Ivarsson. Hon har bland annat skrivit boken ”Lust – ge ditt kärleksliv en nytändning”. 

Det finns också många podcasts som handlar om sex och sexologi. Spana runt i din poddapp vad som erbjuds!

4. Bryt mönstret

Har ni hamnat i en “sexrutin” som gör att det blir konstigt om du skulle bryta den? 
Malena menar att man kan behöva gå emot sin magkänsla ibland.

– Just kvinnor, men även män, har ibland svårt att vara öppna och visa sina känslor när det kommer till sex. Även om vi vill vara jämställda kommer invanda roller i mellan, framför allt om man är i ett längre förhållande. Då kan det vara svårt att ändra inrotade mönster.

Hon fortsätter.

– Så lyssna inte alltid magkänslan, utan våga gå tvärt emot och utmana dig själv. Ibland måste man testa ett par gånger innan det känns bra och kommer naturligt och då kommer du att kunna tacka dig själv. 

Läs också: Sexlivet under corona – studie överraskar forskare

5. Våga prata om det

Malena menar även att det är viktigt att vara öppen mot sin partner. Våga erkänna rädslan för att vara den som tar första steget till sex, så att ni som par kan växa och våga mer tillsammans. Malena påpekar även att det är viktigt att komma ihåg att sex inte alltid måste leda till ett fullbordat samlag. Ta det stegvis. I början räcker det att vara den som tar första steget till att mysa, kramas och bara smeka varandra.

6. Boosta dig och locka fram din lust

 – Du kan även boosta initiativförmåga genom att använda en lustgel eller orgasmcreme. Pirret som uppstår göra att det blir lättare att ta initiativ, avslutar Malena Ivarsson.

Par i relation: Hur olika stort är ert sexbehov? In och diskutera i forumet!
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Sexologens 6 knep för att våga ta initiativ till sex
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll