9 otippade energitjuvar – därför är du så j*vla trött jämt

Känner du dig trött jämt? Familjeliv har tagit fram listan på energitjuvar du borde rensa ur din vardag.

Energitjuvar kommer inte bara i form av människor. Foto: Montage. Pexels / Unsplash

Försöker du bara ta dig igenom dagen – trots att du känner dig så motivationslös och trött att dagarna bara blir eviga lidanden? Då kan det vara dags att se över sina energitjuvar.

Vi tröstäter, scrollar på mobilen och på kvällen drunknar vi i tv-serier som Bachelor och Bonde söker fru – bara för att slippa tänka. Men tänk om dessa räddningar egentligen är dina värsta energitjuvar?

Läs mer: Här är viktigaste behovet att prioritera – enligt Maslows behovstrappa

9 energitjuvar att slopa i vardagen

Energitjuvarna är många i vår vardag. Stämmer de här in på dig?

Energitjuv 1. Alla känslospäckade tv-program

Det känns kanske inte så farligt att kolla på Idol, Bachelor eller Bonde söker fru. Du slipper ju tänka! Eller? Faktum är att realityserier är emotionellt påfrestande för oss, eftersom det laddar våra huvuden med massa känslomässiga frågetecken. Kanske går du till och med och lägger dig med en cliff-hanger: “Vad händer egentligen på nästa date?”

Energitjuv 2. Ingen mellis mellan lunch och middag

Hänger du med kidsen kanske du ändå hakar på mellisen. Men äter du mellis på jobbet? Kanske inte. Ha som vana att få i dig något mellan lunch och mellis – och nej, vi pratar givetvis inte om en Snickers-bar.

Energitjuv 3. Stök och bök på jobbet?

En del jobb är stressigare än andra. Lyft stressen med dina kollegor och din chef. Vad kan ni gemensamt ta itu med för att minska stressen? Det kan vara så enkelt som att se till att kontorsplatsen är snygg och städad, eller att ni kortar ner möten.

Läs också: Är din chef psykopat? Testa här!

Energitjuv 4. Storslagna planer längre fram

Det är lätt att skjuta fram riktigt storslagna planer på saker du vill göra om en, två, tre månader. Men hur ser egentligen din nästa helg ut? När man känner sig stressad och tom på energi orkar man inte planera något kul att göra i nära tid – istället hopar sig planerna plötsligt längre fram och kan kännas svåra att hantera.

Energitjuv 5. Alla fönster du har öppna på datorn

Stäng genast ner alla onödiga tabs på datorn. Och rensa skrivbordet och ta dig tid att skapa några mappar när du ändå är igång. Att ha en stökig dator är inte heller bra om du vill ta itu med dina energitjuvar.

Energitjuv 6. Alla korta andetag

Det här gäller speciellt om du har ett stillasittande jobb. Korta, ytliga andetag är något som hör vilan till – men det gör att din kropp inte syresätts ordentligt. Ta dig tid att ta några ordentligt, djupa andetag då och då. Och du, det är okej att gäspa.

Energitjuv 7. Alla småuppgifter som du bara lägger i huvudet

Det är smågrejer, så det är inte värt att skriva ner dem. Men plötsligt är de sex, sju stycken smågrejer du ska fixa. Både hemma (barnens matsäck imorgon) eller någon uppgift på jobbet. Har du möjligheten att göra det – skriv upp det på en lista och bocka av när du är klar. Det är bättre än att hålla sakerna i huvudet!

Energjutjuv 8. Allt småätande på kvällen

Det händer kanske att det åker fram en chipsskål för mycket om vardagskvällarna. Det är lätt att det händer eftersom det här är din tid på kvällen. Försök att inte hamna i dessa tankar om att du ska “unna” dig. Chipsen ger dig inte energi, utan är en del av en osund livsstil som gör dig trött. En energibov, faktiskt!

Läs mer: Vintertid 2021: Då är det dags att ställa om klockan

Energitjuv 9. Alla sociala medier-konton du följer

Att hålla sig ajour med allt som både kända och okända människor gör i sin egen vardag är en klassisk energibov. Avfölj!

Vad tror du, finns det något från listan du kan börja tänka på lite extra?