Rädd för att jag ska lämna honom!

Jag har varit tillsammans med min sambo i lite över två år. Han har ett väldigt dåligt självförtroende och dålig självkänsla. När jag blir irriterad eller arg över något som jag tycker att han gjort fel tar han det väldigt hårt. Detta gör det svårt för mig att berätta mina känslor för honom, då att han tar det så hårt.
Idag har det visat sig att han inte har vågat säga något till mig om vad som irriterar honom, när det gäller mig. Han är också rädd för att jag ska lämna honom. Jag har vetat att han har den känslan, men jag har aldrig kopplat den till att han inte har velat säga till när något stör honom. Han säger att han värderar mig högt och att jag inte ska behöva höra sådant. Detta gör mig väldigt ledsen och arg både på honom och mig själv. Vi älskar varandra mycket, men jag känner mig lurad och sviken. Hur vi ska fortsätta härifrån?

Svar från parterapeuten:
Hej!
Det faktum att din pojkvän nu öppnat sig för dig med sina känslor och sin rädsla för att du skall lämna honom skall du ta som något väldigt positivt. Det är säkert ett stort steg för honom eftersom du betyder så mycket för honom. Tänk på att alla inte har lika lätt för att öppna sig, det kan faktiskt vara väldigt svårt för många personer. Eftersom ni älskar varandra mycket finns det alltid möjligheter. Försök att se positivt på att han nu öppnar sig för dig i stället för att känna dig lurad. Att han inte sagt någonting kan mycket väl vara hans sätt att vara rädd om både dig och er relation. Bygg vidare på öppenhet och samtal mellan er. Förändringar tar lite tid.
Hälsningar
Gerd Elliot, parterapeut på Familjeliv.se