"Jag är för kär" – Relationsexperten svarar

"Jag är för kär" – Relationsexperten svarar. Artikelbild: Unsplash/ Edward Cisneros

"Jag är för kär"

Hej!

Jag och min sambo är lyckligt förlovade, bråkar nästan aldrig. Vi har ett barn tillsammans och nummer två är på väg.

Jag vet att min sambo älskar mig något otroligt, att jag är hans allt, men jag, jag har så mycket "överdrivna" känslor eller hur man ska förklara. Jag älskar honom av hela mitt hjärta, men jag vet inte hur jag ska hantera all kärlek? Så fort han är på jobbet, saknar jag honom. När jag reser bort saknar jag honom. Jag vill vara med honom varje vaken minut. Som om jag vore beroende av honom.

När jag är bortrest saknar jag honom så att det gör ont. Han saknar givetvis mig också, men visar det inte lika mycket som jag och då blir jag rädd att han inte älskar mig, som jag innerst inne vet att han gör. Vi bråkar aldrig om det, bara pratar och jag lovar att bättra mig, men jag tycker det är svårt. Hur ska jag göra för att bli lite mer självständig?

Hälsningar,

"För kär i min sambo"

Parterapeuten på Familjeliv.se svarar

Hej!

För det första, grattis till kärleken! Gläds åt att den finns och att känslorna är så starka! När man älskar någon blir man automatiskt känslomässigt beroende. Det är inget fel utan helt naturligt.

Att älska är också att ge sig ut på öppet vatten. Man ger sig hän och njuter men blir också väldigt sårbar. Det är här rädslan kommer in. Rädslan att det kan ta slut, att man kan bli övergiven, att man kan ersättas med någon annan. Det hör till och är en del av att älska. Unna dig denna kärlek och var säker på att du är värd den. Tvivla inte på det! Det kan göra dig lite mer fri och säker.

Hälsningar,

Gerd Elliot, parterapeut och expert på Familjeliv.se