Så skapar du en nyttig fredagsmiddag

1. Smyg in grönt
Om du fyller på rejält med grönt på tallrikarna så blir middagen automatisk nyttigare. Tänk på att grönsaker verkligen inte behöver vara en trist sallad på isbergssallad och bleka tomater. Blanda istället gärna råa grönsaker, som stavar och färgglada sallader, med varma grönsaksrätter som ugnsrostade rotsaker.

2. Byt till fullkorn
Ett enkelt sätt att höja nyttighetsgraden är att se till att så mycket som möjligt på matbordet är fullkorn. Fullkornstortillas till tacosen, grövre pasta eller mörkt bröd till charkisbrickan kommer knappt märkas, men tillför ändå mer näringsämnen.

3. Tänk på desserten
Riktig mat är egentligen sällan särskilt onyttig. Efterrätten kan däremot bli en riktig kalori- och sockerbomb. Om du vill hålla fredagsmiddagen nyttig kan det vara bra att hålla efterrätten ganska liten, eller att byta ut den mot exempelvis frukt.

Det är alltid bra att äta nyttig mat, men tänk på att inte gå till överdrift. Att unna sig något lite extra på fredagen kommer inte vara skillnaden mellan ett hälsosamt och ett ohälsosamt liv. Det kanske till och med kan vara hälsosamt att äta lite extra gott ibland?