Öka sexlusten med snippsauna – den omtalade hälsotrenden

Bildkälla: Daria Shevtsova/Pexels
Bildkälla: Daria Shevtsova/Pexels

Yoni-massage, snippsauna eller hukbad – så funkar det

Vad sägs om att boka in dig och din yoni på skönhetssalong? I USA är det ett välkänt fenomen som går att hitta till och med på mödravårdscentraler. Där marknadsförs snippsauna som en skönhetsbehandling du aldrig trodde att du behövde.

Att ånga sin vagina är faktiskt ingen ny trend, även om hollywoodkändisarna vill få oss att tro det. Faktum är att det går flera hundra år tillbaka i tiden – och då kallades det på svenska för hukbad. Traditionen föll i glömska i takt med att det kvinnliga könsorganet blev mer och mer tabubelagt, men nu får trenden alltså ett uppsving.

De örter du behöver till en komplett bastusession för din vagina är:

 • Ringblomma
 • Rölleka
 • Lavendel
 • Ros
 • Rödklöver
 • Oregano

Lägg örterna i kallt vatten i en kastrull och låt sedan blandningen sjuda, inte koka. Ställ undan blandningen för att svalna något. Klä av av dig på underkroppen och sätt dig med ditt underliv placerat över det ångande badet. Se till så att det inte är för varmt. Svep en filt om dig, det gör att ångan hålls inne och har bäst effekt. Sitt max i 30 minuter och sluta innan om det gör ont eller på något annat sätt känns obehagligt.

Fördelar med att ånga sin vagina

Fördelarna med en så kallad snippsauna är omdiskuterade, men det som framkommer även från kritiker är att det åtminstone inte är farligt. En del menar att, utöver att det kan kännas skönt och avslappnande, har ångan även medicinska fördelar.

Det somliga menar att en snippsauna kan vara bra för att:

 • Minska PMSB
 • Hjälpa vid oregelbunden mens, lång eller kort menscykel
 • Minska rikliga blödningar vid mens
 • Minska smärtor vid mens och ägglossning
 • Läka ärrvävnad och rena livmodern efter en förlossning
 • Förbättra fertiliteten
 • Förebygga svampinfektion och urinvägsinfektion

Det finns dock inga vetenskapliga belägg för att så är fallet. Det är osannolikt att ångan kan ta sig in till de reproduktiva organen som livmoder och äggstockar och faktiskt göra nytta där.

Kan bidra till ökad sexlust

En klassisk yoni sauna är såklart inte farligt, även om det inte har några medicinska fördelar så kan det finnas mycket annat som är positivt. För många kan det handla om en skön och avslappnande stund som tar fokus från annat i det vardagliga livet och ger tid för återhämtning. Att ta hand om sig själv och sitt välbefinnande är alltid en god idé.

Det kan också vara stärkande att komma i kontakt med sidor av din kropp som du under hela ditt liv knappt vetat hur du ska referera till. Det kan ge dig styrka och kraft i din identitet att vara ett med din kropp. Det finns också de som vittnar om att ångandet har gett dem en ökad sexlust.

Snippan renar sig själv

Behöver man verkligen en lång örtritual för att rengöra sitt underliv? Nja. En snippsauna förefaller ganska onödig att göra i renande syfte. Snippan har ju ett alldeles eget reningssystem – nämligen våra flytningar. Om du använder produkter som tvål i ditt underliv kan det rubba balansen i slidan och flytningarna har svårt att göra sitt jobb. Ingenting behöver någonsin föras in i slidan för att hålla den ren, det klarar den så bra på egen hand.

Öppnar upp för gemenskap

Många kan också uppleva att det är rengörande för själen att göra en snippsauna tillsammans i en grupp med andra. Att tillsammans kunna samtala om sina könsorgan på ett tryggt och helande sätt, på en trygg plats med andra likasinnade.

Samtidigt finns det ju såklart också de som lyfter på ögonbrynen och menar att ånga sin vagina låter fullkomligt galet. Vad tycker du själv? På Familjeliv har snippsaunan diskuterats i många trådar – in och tjattra du med!