Ska jag avhålla mig från alkohol medan vi försöker få barn?

Foto: Unsplash

FRÅGA:
Min man och jag har beslutat oss för att försöka få barn. I tisdags var jag hos barnmorskan och tog ut min kopparspiral, då frågade barnmorskan mig om tobaks- och alkoholvanor. Jag varken röker eller snusar och dricker inte så ofta heller bara något glas vin på helgen men då inte varje helg.

Barnmorskan rekommenderade mig då att jag skulle avhålla mig helt från alkohol under tiden vi försöker bli med barn. Det låter dock märkligt i mina öron eftersom embryot inte kan påverkas av kvinnokroppen före en viss vecka. I så fall borde man ju även avhålla sig från allehanda mat, som exempelvis mögelostar när man försöker bli med barn. Jag undrar alltså om rådet verkligen stämmer och om så är fallet, varför ska man då inte avhålla sig från övrig skadlig mat under försökstiden?
Vänliga hälsningar
A

Läs också: "Vi vill ha barn – men finns ingen sexlust kvar" Sexologen svarar

SVAR:
Hej!
En hälsosam livsstil är i allmänhet nyckeln för att fertiliteten ska vara i toppform. Att vara normalviktig, äta nyttigt och motionera är viktigt när man försöker bli gravid, likaså att inte röka, inte använda droger och dricka måttligt. En dansk studie visade att alkohol påverkar kvinnors fertilitet, ju mer man drack desto mer påverkade det möjligheterna att bli med barn. En annan amerikansk studie visade på hur alkohol har en negativ effekt för fertiliteten både hos män och kvinnor vid IVF.

Eftersom forskare inte är eniga om hur alkohol påverkar i tidig graviditet och om man vill vara helt säker, kan man avstå alkohol i fyra till nio dagar efter ägglossning, vilket är den tid det tar för ägget att fästa i livmoderns slemhinna. Däremot inte sagt att du måste avstå helt från alkohol medan ni försöker.
Enligt livsmedelsverket ska man avstå från alkohol så snart man tror att man är med barn. Enligt den fakta jag hittar är även rekommendationen att inte dricka om man inte blivit gravid efter ett års försök. Då det är normalt att det kan ta uppemot ett år innan man blir gravid behöver man inte avhålla sig från måttliga mängder alkohol till dess att en graviditet är bekräftad.
Lycka till!
Aleksandra Nived, barnmorska

Läs också: Låg spermaproduktion – och 5 andra fertilitetsproblem hos män