Så fick den hatälskade rätten “lapskojs” sitt namn

Foto: Montage / Wikicommons / Nadja Vahlqvist / Pexels
Foto: Montage / Wikicommons / Nadja Vahlqvist / Pexels

Lapskojs, lappskojs, lapskaus… Vänta – va? Vad är det egentligen för ord? Och serveras fortfarande lapskojs i de svenska skolmatsalarna? Vi har självklart svaret.

Lapskojs är en maträtt som många av oss minns från 90- och 00-talets skolmatsalar. Rätten består av saltat nötkött – den så kallade “Salta biten”, och serveras inte sällan med konserverade rödbetor. Mm, en riktig kulinarisk dröm! Eller…?

DISKUTERA: Här är maträtterna vi saknar från skolan

Lapskojs är en riktig vattendelare

Många minns lapskojsen med ett romantiskt skimmer. De salta köttstrimlorna mot den mjuka potatismosen och det syrliga avbrottet från rödbetorna är något som folk eftersträvar att efterlikna i sina egna hemmakök.

Andra minns inte lapskojsen med samma hängivelse – tvärtom minns de sina lapskojsstunder i skolmatsalen som mardrömslika. De tänker på den rosaaktiga massan av potatismosen som färgats av köttet och rödbetorna, och kan inte alls tänka sig att äta rätten ens om de fick betalt för det.

Varför heter det “lapskojs”?

Det är något oklart vad ordets sanna ursprung är, men det finns några olika förslag. Det ena är att det kommer från engelskans “Lobscouse”. Scouse är en typ av gryta som serveras med kött (ofta fårkött) och potatis. Lobscouse är en maträtt som först ska ha omnämnts i skrift 1707 av satirikern Edward Ward, som ska ha skrivit att lobscouse uppfanns av djävulen.

Det kan också ha kommit från litauiskans “labas kausas” – som betyder god gryta.

Det som förenar både lobscouse och andra varianter av lapskojs, labskovs och lapskaus, är det rimmade (salta) köttet.

Mosades för att göra det lätt att tugga

Att lapskojs är en “mosad” gryta med potatismos och mindre köttbitar som bas, beror förmodligen på att det användes som en sjömansrätt. De stackars sjömännen hade nämligen dåliga (eller obefintliga) tänder, så det löste man i kabyssen med att helt enkelt göra det lite mer lättuggat.

Serveras fortfarande lapskojs i svenska skolor?

Vi frågade John Sundström, kökschef på Östbergaskolan och aktiv på instagramkontot @restaurangenmittibyn, om lapskojs är något som serveras i svenska skolmatsalar fortfarande.

– Jag har faktiskt ingen aning. Jag har inte stött på det på över 40 år, varken på restauranger eller skolor.

John lägger till:

– Men jag kollade med min kollega Anna som jobbat 17 år i försvarsmaktens kök i Stockholm. De serverar fortfarande lapskojs.
Ett inlägg delat av Restaurangen Mitt I Byn (@restaurangenmittibyn)

På Östbergaskolan serverar man hellre lasagnette än lapskojs.

Saknar du lapskojs? I den här tråden hjälper forummedlemmarna varandra att ta fram recept på lapskojs!

Läs också: Tar du bort trådarna från bananen? Då borde du läsa det här

Artikelbild: Wikicommons / Nadja Vahlqvist / Pexels