Skoluniformer i världen – 16 exempel länder

Från Indien till Kuba – vilka länder har egentligen skoluniform? Vi har samlat 16 exempel!

Så här kan skoluniformen se ut i Kambodja. Foto: WikiCommons / Kachhna

1. Japan

I Japan kallas skoluniformen för Seifuku som bärs av skolflickor. Uniformen består av en sjömansinspirerad topp och en veckad kjol (pojkarna har kavaj, långbyxor och slips).

2. England

De första uniformerna som introducerades i England var i färgen blå. Främst för att blå var den billigaste färgen att tillverka kläder i – och med det skulle man också uppmuntra till ödmjukhet hos eleverna. Men idag har varje skola i Storbritannien sina egna uniformer och emblem. Reglerna om klädkoden är mycket strikta, pojkar tillåts exempelvis inte att bära shorts. Under sommaren 2017, på grund av det ovanligt varma vädret, och som en protest mot "shortsregeln" kom många pojkar i landet klädda i kjolar. Efter denna händelse reviderades reglerna och det sägs att sommaruniformerna nästa år kommer att ha ett set med shorts.

3. Australien

Skoluniformerna i Australien liknar på många sätt de brittiska. På grund av det mycket varmare klimatet är de dock mer svala och ljusa, och på vissa ställen måste studenterna ha på sig hattar för att skydda sig mot solen.

4. Kuba

Skoluniformerna i Kuba skiljer sig åt för olika utbildningsnivåer. Barn i förskolan bär vita toppar, blå underdel och blå halsdukar. I grundskolan består uniformen av en vit topp, röd underdel och röd halsduk, och i gymnasiet är det en vit topp och gul underdel.

5. Indonesien

I Indonesien gäller samma sak som i Kuba: uniformens färger beror på utbildningsnivån. Eleverna bär alltid vita toppar, men underdelen är röd för grundskolor, marinblå för gymnasiet och blågrå för gymnasieskolan. Eleverna firar sin examen genom att måla varandras uniformer med sprayfärg. Låter kul!

6. Kina

I Kina har eleverna fem uppsättningar uniformer: två formella och tre för daglig användning. De formella består av skjorta, tröja och kjol för tjejer och kostym för pojkar. De dagliga uniformerna är nästan identiska för pojkar och tjejer och består av vita skjortor, zip-up-tröjor och byxor.

7. Ghana

I Ghana måste alla elever ha uniformer. På grund av de låga inkomsterna och den omfattande fattigdomen i landet har föräldrarna ofta inte råd med uniformerna vilket gör att många barn inte får någon utbildning. Som ett försök att göra utbildning mer tillgänglig började regeringen i Ghana distribuera uniformer gratis och introducerade flera skolprogram som erbjuder ekonomisk hjälp till de fattigaste familjerna.

8. Vietnam

Skoluniformerna i Vietnam är ganska enkla: vita skjortor med skolans logga och svarta eller marinblå byxor för både pojkar och tjejer. Tjejer som går i högskolan kan också bära áo dài, en traditionell vietnamesisk outfit som består av en vit silkedräkt som bärs över byxor. áo dài är obligatorisk i vissa skolor, men mestadels bärs den bara vid speciella tillfällen.

9. Syrien

Under en lång tid var skoluniformerna i Syrien i khaki-färg och hade en "militär stil". Men i början av 2000-talet ändrades de till ljusare blå, grå och rosa toner för att symbolisera Syriens önskan att leva i fred.

10. Bhutan

I Bhutan bär eleverna sin nationaldräkt. Tjejens kläder kallas Kira, och pojkarna Gho. Tidigare bar eleverna sina skolmaterial (böcker, pennor etc) i uniformerna, men nu använder de sig av ryggsäckar och påsar.

11. Sydkorea

I Sydkorea har eleverna vanligtvis inte skoluniformer i grundskolan, men från gymnasiet och uppåt är den obligatorisk. Uniformerna är starkt influerade av den västerländska stilen och består av en tröja, blazer och slips, med kjolar för tjejer och byxor för pojkar. Skoluniformer är väldigt populära i landet, och ibland bärs de av kändisar i syfte att sälja plaggen till barn och tonåringar.

12. Sri Lanka

I Sri Lanka är skoluniform obligatoriskt i alla skolor. Pojkar bär vita skjortor och blå shorts, och tjejer bär vita klänningar med olika typer av ärmar och krage. På vissa skolor är flickor skyldiga att bära slipsar, och pojkar brukar bära dem bara för speciella tillfällen. Svarta skor och strumpor är också vanligtvis en del av uniformen.

13. Ryssland

Från 1994 till 2013 var det inte obligatoriskt att ha skoluniform i Ryssland. Men med införandet av den nya lagen kring uniformer kan skolor nu välja vilken typ av uniformer studenterna ska bära. De kan också välja att genomdriva en enkel klädkod som består av en vit topp och mörk underdel.

14. Nordkorea

Elever i Nordkorea måste ha uniformer. Flickor bär klänningar och pojkar skjortor och byxor. Alla måste också ha en röd halsduk - den symboliserar stödet för det nordkoreanska politiska partiet.

15. Indien

Skoluniformen är mycket viktig i Indien och den är obligatorisk i både offentliga och privata skolor. Pojkar bär ljusa knäppta skjortor med korta ärmar och långa blå, vita eller svarta byxor. Tjejer bär skjorta med kjol, eller på vissa ställen, knälånga tunikor och byxor.

16. Kambodja

I Kambodja är skoluniformen obligatorisk i grundskolan. Varje årskurs har sin egen modell.