Lär ditt barn att hantera en förlust

Dålig förlorare 2020

IDROTTSFÖRÄLDER. Att vara ledsen över en förlorad match är inget konstigt, men när tävlingsmänniskan tar över blir idrotten varken rolig för ditt barn eller dess lagkamrater. Men tillsammans lär ni er att hantera en förlust oavsett om det är en knattematch i fotboll eller en spelkväll med familjen.

Hur gör man då? En mamma i Familjelivs forum undrar hur hon ska hantera sin sons tävlingsinstinkt och vända hans negativa vinnarskalle till något positivt.

– Vår son som är sex år blir sällan nöjd. Han är mycket tävlingsinriktad och har svårt att förlora. Vill alltid tävla, komma först och bestämma regler. Detta är inget nytt som kommit nu, utan det har hållit på sen han var fyra år. Vad tror ni, någon som har tips på hur vi kan hjälpa honom, skriver hon.

Henrik Gustafsson, filosofie doktor i idrott på Karlstads universitet och forskare på motivationsklimat bland barn och ungdomar, menar att det inte är farligt att vara tävlingsinriktad inom idrott bara man är det på rätt sätt.

– Det är inget fel att vara ledsen över en förlust bara man förstår skillnaden mellan att tävla mot sina egna prestationer och andras, säger Henriks Gustafsson och fortsätter:
– Den egna prestationen går att påverka, genom att träna mer och försöka förbättra det man är mindre bra på. Medan andras prestationer inom laget eller hos motståndaren aldrig är något du kan påverka, säger han.

Han berättar att en stor del av barnets uppfattning av den egna insatsen kommer från tränaren och dig som förälder. Där det är viktigt att du som vuxen får barnet att förstå kopplingen mellan prestation och insats och att inte bara jämföra sig med andra. Henrik Gustafson förklarar att ett enkelt sätt att ändra barnets fokus från andra till sig själv är att fundera och formulera om frågorna du ställer till barnet efter en match eller träning.

– Istället för att fokusera på vinst och mängd mål ställ frågor som ”testade du den där finten du övat på” eller beröm laginsatsen och hur hårt barnet kämpade mot slutet, säger Henrik.

Hur ska man då tänka som förälder för att vända en förlust till något positivt?
– Genom att fokusera på det som var bra utan att vara rädd för att låta barnet vara ledsen över förlusten. Man kan ha jobbat bra och ändå förlorat för att motståndet var bättre. Fråga ditt barn vad han eller hon tyckte gick bra och vad de vill gå hem och träna på. Kanske kan ni träna tillsammans. Låt honom eller henne fundera och uttrycka hur de känner och skapa tillsammans en inre motivation för att bli bättre.

Tre steg till att bli en bättre tävlingsmänniska1. Barnets egen prestation – få ditt barn att fokusera på att bli bättre utifrån deras egna förutsättningar. Beröm den lilla utvecklingen istället för att låta honom eller henne jämföra sig med andra. Se prestationen istället för enbart antalet mål eller vinster.

2. Självbestämmande – låt barnet vara med och påverka sitt idrottande. Fråga, hur tror du att du kan bli bättre på att… och så vidare istället för att som vuxen sätta ramarna.

3. Samhörighet – Visa förståelse, ”jag förstår att du är ledsen” och ”vad tror du att vi kunde gjort annorlunda”. Låt inte barnet vara ensamt i sin förlust och hjälp honom eller henne att hitta de positiva och vad de kan lära sig av det som hänt.

Foto: Ezhenaphoto / Shutterstock