Så botar du gravidillamåendet – barnmorskan tipsar

Som en enda lång åksjuka – så beskriver många de första tolv veckorna av graviditeten.

Som en enda lång åksjuka – så beskriver många de första tolv veckorna av graviditeten. Har man otur varar illamåendet längre än så, men efter den sextonde gravidveckan brukar de flesta må bättre. Det är framför allt hormonnivåerna som ligger bakom illamåendet och kräkningarna. Runt den sjätte gravidveckan får man ett kraftigt påslag av det graviditetsbevarande gulkroppshormonet. Ju högre hormonhalterna är, desto större är risken att känna sig spyfärdig. Därför är det vanligt att må sämre vid en tvillinggraviditet eftersom kroppen då producerar ännu mer gulkroppshormon, det vill säga progesteron.

Illamåendet värre om du stressar

Men illamåendet kan faktiskt förvärras av fler faktorer än hormonerna.

– Försök att minska stressen på jobbet, illamåendet blir värre när man är trött och stressad. En del behöver bli sjukskrivna – det är svårt att sköta ett jobb om man mår konstant illa och kanske kräks under dagen, säger Elisabet Calais, barnmorska på Admira Kvinnohälsa i Lund.

För många gravida är morgnarna dagens värsta stund. Under graviditeten är magen känslig för att bli tom och efter en hel natt utan påfyllning är det lätt att den vänds ut och in innan första frukostmackan är färdigbredd. Därför kan det vara bra att ha ett par skorpor eller något annat enkelt snacks nära till hands på nattduksbordet.

– Det hjälper att småäta lite innan man kliver ur sägen. På dagen är det bra att satsa på täta mellanmål som frukt eller knäckebröd. Minska på kaffet och välj gärna kokt mat utan starka kryddor, det är milt mot magen. Många tycker också att fisk är lättare att få ner än kött, säger Elisabet Calais.

Akupunktur kan hjälpa mot illamående

Till barnmorskan Marietta Thunström på Stockholms Mobila Barnmorskor kommer just gravida som lider av illamående. Genom akupunktur har hon hjälpt många att må bättre. För en del försvinner eller lindras illamåendet redan efter en behandling. Andra kan behöva mellan tre och fem behandlingar.

– Illamåendet tar stor kraft, man känner sig orkeslös och deprimerad. Det är inget att nonchalera.

Marietta Thunström

Kräks man så pass ofta att man knappt får behålla vätska ska man alltid kontakta sin barnmorska eller närmaste gynmottagning. Muntorrhet, yrsel och viktminskning är andra varningssignaler. I vissa fall är det aktuellt att läggas in med dropp. Men även om illamåendet och kräkningarna är lindriga, kan man kontakta barnmorskan för råd och stöd.

– Lyssna på kroppen och vila mycket. Åksjuke-armband eller Postafen, som är ett receptfritt läkemedel mot illamående, kan också hjälpa. Det finns receptbelagda mediciner, till exempel Lergigan, som är mer effektiva. Nackdelen är att man blir trött av att ta dem. Men om man mår dåligt tycker nog många att illamåendet är värre än tröttheten, säger Elisabet Calais.

Extremt graviditetsillamående?

Vid ungefär var tionde graviditet är illamåendet och kräkningarna så pass allvarliga att det räknas som komplikationen hyperemesis gravidarum, ofta med sjukhusvistelse som följd. Har man hyperemesis gravidarum kan man pröva att lägga om kosten genom att minska på mängden gluten och mjölkprotein, menar Marietta Thunström.

Familjelivs forum

Är du gravid och vill diskutera din graviditet med andra och ta del av deras erfarenheter? Det kan du göra här, i vårt populära forum.

– Ris är mer lättsmält än mat som innehåller gluten. Mjölkprodukter i alltför stor mängd kan vara svårt för levern att bryta ner. Välj andra kalciumkällor istället. Sushi för gravida och misosoppa är snällt mot magen, säger hon.

Läs också: 5 fakta om hyperemesis gravidarum – extremt graviditetsillamående

Det finns också livsmedel och kryddor som sägs dämpa illamåendet. Ingefära och kardemumma till exempel. Gå gärna loss på jordgubbarna – de innehåller mycket järn, är lätta att äta och milda för matsmältningen.

– Långsamma kolhydrater och fibrer är viktigt att få i sig – fruktfibrer är jättebra. Ta gärna med en fruktsallad till jobbet och ät som mellanmål. En bit ingefära i rumsvarmt mineralvatten är också bra när man mår illa, säger Marietta Thunström.

Under graviditeten vill de flesta sköta om sig lite extra och satsa på att äta så näringsrikt som möjligt. Men håller man på att kräkas av blotta tanken på matos, ska man inte ha dåligt samvete om måltiderna inte blir enligt kostcirkeln.

– Visst är det bäst med en allsidig kost, men mår man illa ska man äta det man är sugen på. Barnet i magen får den näring det behöver ändå, säger Elisabet Calais.