Publicerad 26 October 2020

Fotograf:

Så lindrar du gravidillamåendet

Vissa känner bara av det i början av sin graviditet, för andra är det ett långlivat sällskap. För många är det starkast på morgonen, för andra på kvällen. Här är olika tips på hur du kan lindra ditt gravidillamående.




Vad är det som får oss att må illa under graviditeten?

Orsaken är, inte helt överraskande, hormoner. Hur mycket och länge hormonerna påverkar oss skiljer sig från person till person. Oftast kommer illamåendet i början av graviditeten och försvinner efter den tolfte veckan, men det är inte ovanligt att det fortsätter genom hela graviditeten.

Det finns inget som med säkerhet hjälper mot graviditetsillamående, däremot finns det gott om husmorsknep. Testa och se vilka som fungerar för dig!

Mat och dryck – tänk på det här
– Du mår ofta sämre på tom mage. Ät lite men ofta för att hålla blodsockret på en bra nivå, och ät innan du blir hungrig. Mellanmål får gärna vara rika på kolhydrater, som frukt eller smörgåsar. Tips är att ha något ätbart i handväskan då illamåendet kan komma plötsligt. 

– På kvällarna får du gärna äta rejäla och proteinrika måltider med långsamma kolhydrater, det håller blodsockerhalten och magsyreproduktionen på rätt nivå fram till frukosten. Salt mat är bra att äta för att dämpa illamåendet. 

– Om du mår illa på morgonen kan det vara bra att äta ett par kex eller något annat kolhydratrikt innan du går upp; då får kroppen en mjukstart. Med ett paket kex på nattduksbordet slipper du lämna sängen.

– Glöm inte att dricka ordentligt, både för att förebygga illamående och för att inte bli uttorkad om du kräks mycket. Se till att ha ett lager med vätskeersättning hemma och i väskan.

Läs också: Havandeskapsförgiftning efter förlossning – det händer

Medicin mot illamående?
– Det finns inga mediciner mot just graviditetsillamående, men många gravida mår bättre av läkemedel mot åksjuka. Prata med din barnmorska om vilka läkemedel du får ta. 

Huskur mot illamående 
Ingefära ska göra susen för dig som mår illa.
Gör så här: Köp ingefära i tablettform eller gör eget te med små bitar av ingefära. Hacka eller riv färsk ingefära, lägga det i en tesil och placera silen i hett vatten. Låt dra några minuter och drick sedan ditt te. Ingefäran snabbar på matsmältningen och hjälper kroppen att göra sig av med gaser i tarmen.

Andra saker som jag hjälpa mot gravidillamåendet:

– Det är vanligt att illamåendet blir värre av vissa lukter. Försök att identifiera dem och se vilka du kan undvika utan att bli för begränsad i din vardag.

– För vissa fungerar akupunktur för att lindra illamåendet. Andra har testat akupressurband på handleden med framgång. 

– Lägg en extra kudde under huvudet när du sover. Övre magmunnen kan bli förslappad under en graviditet, vilket kan ge sura uppstötningar och förvärra illamåendet. Genom att sova med huvudet högre upp lägger du mindre tryck på magmunnen.

– Om du är trött eller stressad mår du ofta sämre, så försök att ta det lugnt och undvika stress.

Om illamåendet förvärras...
Ytterst få blivande mammor lider av hyperemesis gravidarum – extremt graviditetsillamående – som kan bli jobbigt för dig som är gravid. Om du har väldigt tunga besvär, går ned i vikt eller tror att du lider av uttorkning, ring din barnmorska.

LÄS MER: 

Gravid? Dessa ostar får du äta (och inte äta)

Därför är folsyra så viktigt för gravida – här är allt du vill veta

Källa: 1177 Vårdguiden

Foto: Dean Drobot/Shutterstock.com




Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Så lindrar du gravidillamåendet
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll