Så förlåter du otrohet: 5 steg du måste ta

Det ofattbara har hänt – din partner har varit med någon annan. Om du bestämmer dig för att förlåta har ni en del att jobba på, men det går.

Så förlåter du otrohet: 5 steg du måste ta. Foto: Pexels

Relationsexperten Charlotte Sander berättar vad du ska göra, och vad du verkligen inte ska göra, om du vill kunna gå vidare.

Charlotte Sander är samtalsterapeut och relationsexpert, och driver sajten relationsexperten.se. Otrohet är slutet för många relationer, men det behöver inte vara det.

5 steg du måste ta för att förlåta otrohet

1. Fundera över vad du vill veta

– Det är av yttersta vikt att den som varit otrogen är helt transparent. Frågar den svikne något så behöver den få ett ärligt svar, så enkelt och så svårt är det.

De intima detaljerna av otroheten måste man också vara ärlig med, men den som blivit bedragen bör tänka på att den informationen inte alltid gör gott.

– Detaljerna kanske man behöver få berättade för sig någon gång men om den frågan upprepas om och om igen så tror jag det gör mer skada än nytta. Det blir inte lättare för att man vet varenda liten detalj i otroheten, var de otrogna hade sex, på vilket sätt, hur många gånger och så vidare.

2. Red ut orsaken

Det är viktigt att förstå att otrohet kan ha en orsak. Försök reda ut brister i er relation, och om ni inte kommer någonvart – ta hjälp hos en parterapeut.

3. Acceptera att det tar tid

– Det tar lång tid att återuppbygga tilliten. Dels så handlar det om transparens men också om att sätta en gräns i sig själv – när har jag ältat klart? Man måste aktivt besluta sig för att gå vidare och om det inte går så tycker jag att man ska prata med någon professionell.

4. Arbeta på tilliten

Det kan vara svårt att hålla ögonen borta från mejl, sms och telefonsamtal efter ett svek. Charlotte menar dock att det är viktigt att återuppbygga tilliten, och att det inte kommer ske via “snokande”.

Hur vänjer man sig av med att kolla sin partners mejl eller sms om det var så man upptäckte otroheten?
– Dels så måste den som varit otrogen vara helt öppen och inte smussla med telefonen eller datorn. Det får inte finns ett uns av tvekan om att kunna lita på personen i fråga. Dels måste man själv komma till insikt om att man bara mår dåligt av att kolla sin partners telefon – man måste sätta ner foten för sig själv.

Läs också: “Han vill inte dela sitt lösenord med mig”

5. Dags att förlåta

Kan man komma över – och i slutändan förlåta – otrohet?
– Ja, och det är av djupaste vikt att man gör det om man vill att relationen ska fungera. Om du inte bestämmer dig för att du vill förlåta är risken stor att bitterheten får gro och slå rot. Att förlåta är ett mentalt beslut – bestäm dig för att du vill förlåta men låt processen ha sin gång med allt det innebär av smärta, sorg och ilska.