Så får du ditt barn att äta bättre

Är det vanligt att barn inte vill äta?
– Absolut, det är nog något de flesta föräldrar kan relatera till. 2004 gjordes en studie i USA där det visade att 50 procent av föräldrarna till 19-24 månader gamla barn upplevde att barnen var så kallade picky eaters, det vill säga att de var kinkiga med maten.

Varför äter de inte?
– Det finns förstås många orsaker till detta. En är att barn i 2- till 3-årsåldern ofta får neofobi vilket innebär att de blir kritiska mot nya saker. Med det breda utbudet av livsmedel vi har tillgång till i dag träffar barnen på mycket ”ny” mat, och då kan det ofta ta stopp. Neofobi är en helt normal utveckling som bland annat ska skydda oss från att få i oss giftig mat – men i dag är det förstås sällan vi har något giftigt på tallriken.

När bör man som förälder börja oroa sig?
– Ett tips är att utgå från tillväxtkurvan. Så länge ditt barn följer den någotsånär är hon eller han troligtvis inte undernärd, och BVC är väldigt bra på att identifiera undernäring hos barn. Något som är svårare att identifiera är när barnet äter så ensidigt att det inte är gynnsamt för hälsan, till exempel om det främst dricker stora mängder komjölk. Generellt sett är det bra att vara extra uppmärksam om ditt barn inte bajsar eller kissar ordentligt samt om det inte orkar med sin dag.

Hur får jag mitt barn att äta?
– Det finns som jag uppfattar det tre villkor som bör uppfyllas för att barn ska äta:

1. Barnet måste vara hungrigt. Det låter enkelt men är ingen självklarhet. Det finns barn med svaga hungersignaler. Problem som förstoppning kan hindra hungern. Måltiderna måste också ligga lagom långt ifrån varandra, så att ett mellanmål inte förstör aptiten till middagen.

2. Barnet måste känna en lust och förväntan till maten. Det här är ett stort uppdrag för familjen, att bygga entusiasm för mat och för måltider.

3. Barnet måste känna sig fritt från matrelaterad press och stress. Det är kontraproduktivt att pressa barnet till att äta. Det bästa du kan göra är att försöka ha en avslappnad och optimistisk attityd till ätandet – även om du själv oroar dig.

Vad bör jag inte göra?
– Även här finns flera viktiga punkter som du kan hålla i huvudet:

1. Sluta inte servera maten ditt barn inte vill äta redan efter ett par försök. Prova gärna 15 gånger eller så, chansen finns att hon eller han vänjer sig.

2. Om ditt barn har börjat prata, nöj dig inte med ett ”Vill inte ha” utan försök att fråga vad det är de inte tycker om. Är det exempelvis smaken eller konsistensen som inte passar?

3. Om ditt barn har allvarliga ätsvårigheter, våga locka med söta smaker. Vi har hamnat lite snett i Sverige med rädslan för allt som är sött. När jag får barnpatienter med stora matproblem så leker jag matlekar med exempelvis chokladpudding – det kan få dem att öppna munnen och hitta matglädjen.

Foto: Unsplash / Rainier Ridao