Publicerad 9 July 2015

Fotograf:

”Ett skynke för vagnen är tortyr”

Ett av de viktigaste grejerna jag lärt mig om småbarn är Objektpermanens. Vad är det? Kortfattat, att begripa att saker finns, även när man inte ser dem. Som människor till exempel. Att mitt barn finns även när jag inte ser det, och vice versa. Svårt att ta in för de flesta vuxna (tänk vad knäppt att människor lever sina liv, trots att du inte ser dem!) men helt omöjligt för småbarn. Förmågan att greppa objektpermanens börjar utvecklas först kring 1,5 år. Innan dess är det: syns inte, finns inte.
Känner du inte till det är det lätt att ha orimliga förväntningar på små barn. Som när jag blev ledsen, häromdagen. Jag var ute och gick i Stockholm, när en förälder kom förbi med ett barn i vagn. Den vuxna pratade med sin kompis medan barnet skrek i högan sky. Visst, barn gråter, det var inte det i sig som gjorde mig illa till mods. Det var det faktum att barnet var förtäckt, av ett skynke. Bara små fötter stack ut, skvallrande om att det inte var många månader gammalt.

Vad händer för barnet? Medan föräldern småsnackar om vintagefynd genomgår barnet tortyr. Ja, det är hårda ord, men det finns ingen bättre beskrivning av vad som faktiskt pågår. För vad kan vara värre för ett några månader gammalt barn, än att vara instängd i mörkret, utan att veta var sin anknytningsperson är. För hur gärna vi än vill intala oss att barnet visst har koll på att föräldern är alldeles intill och allt är ju lugnt, fattar inte en så liten bebis det. I deras värld är mamma borta, och de är ensamma, ensamma, ensamma. Och är det något små barn inte vill så är det att vara ensamma. Någonsin.

Ja, det är skitsvårt att vara förälder. Men vi kan inte förvänta oss att små barn fattar saker på samma sätt som de som är några månader äldre. Din ettåring kanske inte förstår att du fortfarande existerar när du inte är närvarande. Har vi ord för saker är de lättare att begripa. Så jag är glad att jag fått lära mig det här ordet. Plötsligt blir det lättare att förstå varför ett småbarn inte låter en gå på toa ifred. Nej, det är inte alltid praktiskt. Men vem har sagt att det skulle vara lätt att vara förälder.

Krönika: Ida Therén

Läs fler krönikor av Ida här: 

”Rosa eller blått borde vara en ickefråga” --->

Mindre jobb, mer tid med barnen --->

Alla ska ha kul på mitt kalas! --->

Intervju med Ida Therén: ”Jag är van vid att bli ifrågasatt” --->
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: ”Ett skynke för vagnen är tortyr”
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll