Publicerad 15 August 2016

Fotograf:

Så får ni igång sexlivet – 10 steg till ert nya sexliv

En bit in i föräldraskapet känner många par att sexlivet blir lidande eller helt går upp i rök. Hur hittar man tillbaka till varandra i stället för att somna i soffan? Sexologen och barnmorskan Eva Borg har tio steg till bättring.
1. Våga vara vuxen
– Som småbarnsförälder blir det mycket bebisröster och blöjprat. Det är inga problem, men försök att koppla bort det när du är ensam med din partner. Kom ihåg att ni inte bara är föräldrar och ta chansen att prata om annat som stimulerar er.

2. Ta tillbaka vardagen
– Att hitta tillbaka till varandra och sexualiteten handlar inte om att åka på spa en gång om året utan om att se varandra i vardagen. Berätta för din partner vad du uppskattar hos honom eller henne. Rör vid varandra när ni går förbi. Lägg er ned en stund och håll varandra i handen.

3. Omvärdera dynamiken
– Att få in en tredje person i ett förhållande mellan två personer förändrar dynamiken dramatiskt. En partner, ofta pappan, kan lätt känna sig utanför. Prata om hur ni känner och försök att se till att både du och din partner känner er delaktiga, det skapar mer lust i längden.

4. Jobba på anknytningen
– Vi måste prioritera anknytning före prylar. Mobiltelefoner är ett stort hinder för anknytning med våra partners – och våra barn för den sakens skull. Fundera på hur mycket du och din partner slösurfar i stället för att titta på varandra, och sätt maxtidsregler om det krävs.

5. Ställ inte upp
– Sex är något du har för din egen skull, inte för någon annans. Jag har kvinnliga klienter som säger att de ”ställer upp” på sex. Det är inte klokt. Då handlar det inte om sexualitet längre utan om krav. Befinner du dig själv i den sitsen är det dags att tänka på vad kärlek är och vad din kropp är till för.

6. Se dig själv
– Många kvinnor känner sig fula efter förlossningen. Blygdläpparna, magen och brösten ser annorlunda ut och man rackar ned på sig själv trots att man precis tagit ett liv till jorden. Försök att se hur mäktig din kropp är.

7. Upplev närheten
– När ni har sex, undvik gärna att fokusera på orgasmen. Det är lätt att se den som ”målet” med att ha sex, särskilt när man har problem med lusten, och det gör sexet till ett projekt hellre än till en upplevelse. Försök att vara närvarande i varje steg och att uppleva känslan i stället för att tänka framåt.

8. Hångla!
– Det är lätt att backa från all slags sensualism när man inte orkar eller känner för att ha samlag. Många stänger av helt utan att ens reflektera över det. Försök i stället att utforska vad du faktiskt är sugen på och låta det vara nog, vare sig det är ett hångel, en massage eller att bara ligga bredvid varandra.

9. Lös upp gamla knutar
– Många pratar om att barnet blir ett störmoment för sexlivet, men hur hade ni det egentligen innan barnet kom? Var det helt problemfritt då? Ofta finns det gamla knutar som är lika gällande efter att man blivit förälder – ta itu med dem.

10. Be om saker
– Det låter simpelt, men lär dig att be om saker som du vill ha. Känner du dig sliten och svulten på närhet? Be din partner att ge dig en massage.

Men det bristande sexlivet kan också bero på andra saker. Se mer i videon nedan för att få tips.
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Så får ni igång sexlivet – 10 steg till ert nya sexliv
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll