Smarta tips för dig som ska börja amma

Det finns en del saker som underlättar när det är dags att amma för första gången. Speciellt under de första dagarna är det viktigt att veta hur amningen går till och hur bebisens beteende ser ut.

Barnmorskan Ann Tiits som jobbar med amning för blivande föräldrar, ge stödsamtal till omföderskor med tidigare trassliga amningar och ge amningsstöd i nyföddhetsperioden, menar att grundkunskaperna är viktiga.

– Det är viktigt att kunna grundkunskaperna om amning, hur mjölken blir till och hur mjölken ser ut under de första dagarna. Det är också bra att veta barnets beteende under de första dagarna och hur man kan handmjölka och ge sin egen mjölk, säger hon.

En annan sak som är bra att fundera på under själva graviditeten är huruvida man faktiskt vill amma, menar hon. 

– Fundera på om ni vill amma redan innan bebisen kommer, och om du vill ge råmjölk i första hand eller inte. Det är här grundkunskapen om amning underlättar. Man vet hur bebisen som nyfödd har stor förmåga och instinkt under den första tiden. Med lite hjälp kan det själv söka sig till bröstet och börja amma. Det är viktigt att inte avbryta det beteendet tills barnet ammat, vilket oftast sker när bebisen är en timme gammal.

Därför är råmjölken så viktig
Bröstmjölken bildas tidigt under graviditeten och råmjölken är klar när moderkakan släpper. Då startar råmjölksprocessen, som är specifikt anpassad till den lilla människan och som kickar igång barnets immunförsvar. 

– Mammans antikroppar finns i råmjölken, den mjölken kan inte köpas för pengar och finns inte i ersättningsmjölk. Den har man i upp till två veckor och är gulaktig i färgen Det kan man bli förvånad över om man inte är beredd, men det är fint att den är gul, menar barnmorskan.

Så äter bebisen de första dagarna
De första fem dagarna i bebisens liv ser väldigt olika ut. Första dygnet är barnet väldigt trött – det är helt normalt. Under det första dygnet äter barnet nästan ingenting och andra dagen ungefär varannan timme, vilket kan vara bra att veta reda nu. När mjölken rinner till planar ätningen ut till mellan sex och tolv gånger per dygn.

Ann Tiits berättar att ett tecken på att barnet får i sig ordentligt är att barnet kissar och bajsar ordentligt.

– Under dag två har bebisen en instinkt att suga, den vill komma till bröstet kanske varannan timme för att lära sig och barnet pickar och letar efter bröstet. Mamman får en chans att lära sig att amma och hur man håller bebisen, och lära sig bebisens ljud, säger hon och fortsätter:

– Någon gång under dessa tillfällen kanske bebisen skriker till, eller kanske inte får tag om bröstet och då är det bra att veta att man kan handmjölka och klämma ut droppar på en sked och ge till barnet. Stressa inte upp er, utan ge denna mjölk istället.

Lär dig handmjölka
Att lära sig handmjölka är viktig kunskap som kan underlätta om bebisen till exempel har svårt att få ett bra grepp om bröstet. 

– Lär dig handmjölka under graviditeten genom att till exempel gå en amningskurs. Genom att handmjölka ser mamman att hon har mjölk, vilket skapar tillfredställelse och barnet får på så sätt garanterat i sig råmjölken, säger Ann Tiits.

Barnmorskans bästa tips för amningsnybörjare
Att amma kan göra ont i början. Att värdera hur ont kan hjälpa dig och din amning. Genom att värdera de första dagarna med hjälp av din partner, personal eller barnmorska kommer man undan nästan 75 procent av alla amningsproblem. 

– Värdera amningen vid varje tillfälle på en skala från 1-10, där 10 är ondast. Om du anser att amningen ligger runt 7-10 har barnet inget bra tag eller ligger för långt åt ena sidan. Då kommer bröstvårtan snett och blir klämd och då får bebisen mindre mjölk eftersom man stänger av mjölkgångarna. Plus att du kan få ont och få sår. Värdera smärtan och förstå att den inte ska vara där. Det känns när man ammar, men du ska inte sitta och ha ont, tipsar barnmorskan Ann. 

Fler amningstips:
•När bebisen äter är det koncentrerat och tittar. Är barnet avslappnad är matstunden oftast klar.

•Ditt bröst känns mjukare när amningsstunden är över.

•Det spelar ingen roll vilket bröst du tar när det är dags att amma, ta det bröst som känns mest spänt.

•Det finns inte så mycket regler kring amning, gör det inte ont och barnet äter, är aktiv och mjölken rinner till är allt förmodligen bra.

•Amningsproblem? Vänd er till en amningsmottagning, sjukhuset där du födde eller barnmorskan på mödravårdscentralen. Problemen startar oftast direkt från början, så ta itu med amningsproblemen den första veckan.

•Titta på bröstvårtans utseende efter att bebisen ätit. Ser den snedsugen och tillplattad ut? Det visar att barnet sugit mer på vårtan än vårtgården. Då får man mindre mjölkflöde och det gör ont när du ammar.

•När mjölken runnit till är brösten hårda och det kan vara svårt för bebisen att få tag. Ta fingrarna och bilda en cirkel på vårtgården och tryck lätt, så trycker man undan det hårda.

•Någon gång mellan andra till femte dagen rinner mjölken till. Det här är en antiinflammatorisk process i kroppen som gör brösten spända. Du kan få lite feber och rodnad över brösten.

Av Sara Åhlström. Faktagranskad av barnmorskan Ann Tiits.

Alla med bröst riskerar att få bröstcancer och därför är det extra viktigt att titt som tätt göra en egen koll av sina bröst, speciellt eftersom det är svårt att upptäcka bröstcancer. I videon nedan får du en steg för steg-guide på hur du gör – som du bör göra direkt.