Publicerad 22 September 2016

Fotograf:

Hälsa Listan: Här är världens bästa må bra-låtar

En må bra-låt ska få det att sprätta i kroppen. Det kan vara på väg till jobbet, på förfesten eller när du bara behöver lite extra pepp. Familjeliv har tagit fram en lista med världens bästa må bra-låtar. 
Människor har en unik förmåga att reagera emotionellt på musik och kanske är det därför som vi gärna vänder oss till musiken när vill ta en genväg till lycka.

Elektronikföretaget Alba lät genomföra en stor enkätundersökning där de frågade britterna om vilka låtar som gjorde dem glada. Resultatet är en lista över tio låtar som vid en första anblick har mycket lite gemensamt med varandra rent genre-mässigt. 

För att ta reda på om det fanns någon gemensam nämnare bakom listan, kanske rentav en magisk formel, bad de Jacob Jolij, professor i psykologi i Nederländarna, analysera låtarna.

Han är noga med att understryka att det egentligen är omöjligt att logisk förklara varför en viss låt fungerar bättre än andra, men han hittade några gemensamma faktorer. 

FORUM: En riktigt cool feel good-låt med gott beat?

Matematiken bakom en må bra-låt

Jacob Jolij kom fram till att tempot i de flesta må bra-låtarna ligger på ungefär 140 till 150 bpm – vilket kan jämföras med den genomsnittliga poplåten som ligger på cirka 118 bpm. Han fann även att en övervägande majoritet av låtarna går i tonarten dur.

– Jag undersökte även låtarnas tema. I huvudsak handlar feel good-låtar om positiva saker som att gå till stranden, gå till en fest eller göra något med sin käresta – eller om totala nonsenssaker, skriver han i sin blogg.

För skojs skull gick han även med på att ta fram en matematisk formel. När han tidigare i år fick frågan om han vill göra om experimentet, den här gången med en nederländsk radiostation, tog han chansen att förfina den:

Rating = 60 + (0.00165 * BPM – 120)^2 + (4.376 * Major) + 0.78 * nChords – (Major * nChords)

Här nedan hittar du de tio populäraste feel good-låtarna enligt den brittiska undersökningen:

Katrina & The –Waves - Walking On Sunshine

Gloria Gaynor – I Will Survive

Bon Jovi – Livin' On A Prayer

Cyndi Lauper – Girls Just Want To Have Fun

I'm a Believer - The Monkees

Survivor – Eye Of The Tiger

Billy Joel – Uptown Girl

The Beach Boys – Good Vibrations

Abba – Dancing Queen

Queen – Don't Stop Me Now

Artikelbild: Unsplash
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Listan: Här är världens bästa må bra-låtar
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll