Publicerad 17 October 2016

Fotograf:

Väntar barn 20 kvinnor berättar: Det här var vår märkligaste craving

Gravidcravings är något som väcker stort engagemang – inte minst i Familjelivs forumtråd. Här avslöjar forumanvändarna sina mest oväntade habegär.
Det är inte ovanligt att kvinnor som väntar barn upplever starka så kallade cravings, det vill säga ett sug efter ett väldigt specifikt födoämne, under graviditeten. 

Äpplen, citrusfrukter och inlagd gurka hör till vanligt förekommande cravings, men det finns även en uppsjö av betydligt mer oväntade matimpulser.

På Familjelivs forum finns det en mängd diskussionstrådar om ämnet. Här märks gravida som är beredda att bestiga berg för få tag på några härligt kalla isbitar att knapra på, blivande mammor som tuggar lypsyl och buljongtärningar samt kvinnor som håller på att bli galna av suget efter sand, plast – och disktrasor.

Nedan har vi samlat några av de mest häpnadsväckande forumsvaren. Läs och häpna!

1. Måste lukta på badbollar 

”I början av min graviditet pratade alla andra om sina cravings på alla möjliga konstiga saker att förtära, men jag kände ingenting speciellt för någonting. Tills nu.. Jag kan inte fungera ordentligt utan att lukta på badbollar. Ni vet nyuppackad plast/gummi. Bara tanken på att få öppna en ny förpackning och snusa på den gör mig galen! Blir ju rädd för mig själv ibland...”

2. McDonalds-is

”Jag åt isbergssallad och knaprade is från McDonalds som en besatt när jag väntade dottern. Jag var helt hysterisk, det gick nog åt 1-2 isbergssalladshuvuden varje dag. Jag åkte förbi McDonalds en gång om dagen och beställde en burgare och en stor vatten full med is (burgaren åt jag sällan för jag ville inte ha fet mat, det var bara för att få isvatten, haha). När vissa i kassan hörde att det var jag så struntade dom i vattnet och gav mig bara is, dom lärde sig vilka mina cravings var, haha!”

3. Garagedoft

”Jag slår nog priset på udda craving. Ungefär 6 veckor innan förlossningen med sonen så började jag känna ett behov av garagedoft, dvs bensindoft. Att tanka bilen har aldrig varit så härligt som då....Får ju se till att inte andas in mer än vad man normalt skulle göra, men njöt lite mer kan jag säga :) Efter förlossningen var det som bortblåst. Nu är jag gravid igen i vecka 20 och har inte samma behov av det men tycker nog det doftar godare än innan iaf...får se om det blir mer senare.”

4. Tvättsvamplukt

Jag har skurmedel och tvättsvamplukt! Är nästan manisk och tänker på det stora delar av dagen :) Hade samma med sonen och trodde jag skulle slippa undan den här gången, men i v. 29 slog det till igen ;)”

5. Potatisgratäng

”Potatisgratäng. Kunde äta det till frukost, lunch och middag.”

6. Glögg 

”Jag har sen några veckor tillbaka fått enorma cravings på glögg! Haha det är SÅ gott & jag skulle kunna dricka hur mycket som helst (endast saftglögg såklart), men hittar det inte i affärerna ännu så jag har fått tigga till mig rester från vänner & familj ;)”

7. Lypsyl – flera par på en vecka

”Har extrema cravings på saltade riskakor och Nivea Hydro Care lypsyl!  haha. Jag har ätit upp 6-7 st nu under bara några veckors tid :P”

8. Isbitar

Isbitar och att bita i dom så det knastrade. Det var inte kallt nog tom.”

9. Chokladbollar

”Chokladbollar. De måste vara hembakta. Min stackars man fick ibland stå och baka mitt i natten:) Behöver jag tillägga att jag gick upp 30 kg under graviditeten...”

10. Rengöringsmedel

Isbitar (gärna så dom smakat lite frys-metall-smak)!!  Att lukta på bensin, rengöringsmedel o dylikt också - vi har aldrig haft det så städat hemma ;) jag har också fått nojja att allt måste vara kliniskt rent, jag kan borsta tänderna HÅRT i evigheter för att det inte känns rent nog...”

11. Köttbuljongstärningar 

”När jag väntade grabben: köttbuljongstärningar, isglass, kallrökt kött av alla former och slag, apelsinjuice och ananas (som jag för övrigt åt så mycket att jag till slut utvecklade allvarlig allergi mot det).”

12. Cheeseballs

”Med första hade jag sug efter cheeseballs o nyponsoppa.. tillsammans :P äcklig mix kan jag tycka nu men då va de mums.”

13. Blomjord

”Första barnet: sand, jord, blomjord. För att inte käka upp blomjorden i våra fönsterblommor så kunde jag få suget stillat med skalad rå potatis och det första jag gjorde var o dyka ner i lådan med potatis i affären och bara få lukta.”

14. Doften av såpa

Cravings är alltid kul. Jag har tre barn och med det första så blev jag galen i sourcreme chips. Inte speciellt bra. Nr 2 fick mig att äta tonvis av gröna äpplen och med nr 3 så blev jag galen i såplukt. Jag städade hysteriskt bara för att få känna doften.”

15. Lukten av källare

”Inget direkt som jag äter mer än vanligt. Däremot så har jag ett sjukt begär efter källarelukt.. Jag kan gå ner och bara stå och lukta och lukta i vår källare. Det luktar ljuvligt. Vi har ett rengöringsmedel på jobbet som är ett sånt där vanligt tvätta golvet medel ett sånt där oparfymerat. Åhh det luktar så sjukt gott att jag skulle vilja dricka upp det. Det kan jag stå och lukta på i evigheter.. Trist att det är helg för jag är riktigt sugen på att lukta lite medel nu...”

16. Aceton

”Vill lukta på aceton och äta isbitar. Gärna i kombo. Längtar till de går över för blir galen av att känna begär efter aceton!! Kunde väl ha vart något ofarligt istället!”

17. Sand

”Jag är grymt sugen på sand, betong, jord, grus.. Ja allt sånt där som luktar källare.
Kan vara nere i källaren hela dagarna om jag skulle få, bara o stå där och lukta.
Jag vet att det låter hur sjukt som helst, och det är grymt jobbigt! För inte kan jag sätta mig i sandlådan o börja käka.
Nä, får nöja mig med lukten. Men bara tanken av att få knapra sand gör mig kocko i huvudet!
Följer mer än gärna med min sambo ner i verkstan också, där luktar det mumma!”

18. Ajax-rengöring

"Hehe skönt att höra att andra har samma konstigheter för sig. Mitt blir bara värre för varje vecka, just nu sover jag med en handduk som är sprayad med ajax, är också jättesugen på att äta disktrasor med ajax på. Tur att det inte är så många veckor kvar.”

19. Rengöringsmedel – köpte glassar som smakade just det

”När jag var gravid så åt jag 5 isglassar per dag, och köpte en speciell sort bara för att den smakade rengöringsmedel :) kunde bada skumbad varje kväll med badskummet som luktade mest rengöringsmedel och så låg jag där i en timma och njöt! Sen köpte jag också en ny flaska rengöringsmedel varje gång vi handlade. Det skulle alltid lukta starkt! Så använde jag det så fort jag kom hem och vistades i rummet till lukten av rengöring försvann. Nu i efterhand inser jag hur psycho jag var haha, helt sjukt ju!”

20. Klorin och cement

 ”Jag hade helt galna cravings, vissa sitter fortfarande i nu en vecka efter förlossningen.. Ville sniffa bilavgaser, tugga på lecakulor och cement, lukta och skölja munnen med klorin och andra starka rengöringsmedel, lukta på nagellack osv. Och äta is.. De kom ganska sent i graviditeten runt v 30. Men de gjorde mig galen.”

Fakta om cravings:

– Uttrycket cravings kommer från engelskans verb crave, det vill säga att ha ett begär eller att längta efter något.

– Gravidcravings uppstår i alla former: sött, salt, fett, surt och så vidare. Somliga upplever ett mer intensivt sug efter något som de redan gillar medan andra plötsligt vill äta saker som de annars aldrig vill ha, vilket föranlett teorier om att man får cravings för det kroppen behöver. Men för det finns det inga entydiga bevis.

– Det finns heller inga vetenskapliga belägg för att man blir sugen på olika smaker beroende på om man väntar en pojke eller flicka.

– Ett starkt sug efter saker som annars är oätliga kallas för picasyndrom och kan vara ett tecken på att kroppen behöver exempelvis kalk, zink eller jod.

Kom ihåg – det finns faktiskt mängder av mat och aktiviteter du kan göra när du är gravid. I videon nedan ser du fem saker som du inte behöver sluta med bara för att du är gravid.
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: 20 kvinnor berättar: Det här var vår märkligaste craving
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll