Publicerad 15 November 2016

Fotograf:

Elever undviker duscha - rädda att bli filmade

Obehag inför att visa sin kropp inför andra och rädsla för att bli filmade gör att elever undviker att duscha efter gymnastiken i skolan. Det visar en undersökning från Sveriges Radio.
Av de 3 200 elever som deltog i Sveriges Radios undersökning uppger 60 procent att de hoppar över duschen.

– Man är osäker på sin kropp och så måste man ställa sig i duschen liksom helt naken inför alla, säger en anonym elev till Sveriges Radio.  

Elevers obehag inför att duscha i skolan har också tagits upp i Familjelivs forum flera gånger.

Redan 2012 startades tråden ”Duscha i skolan”, där trådstartaren ifrågasätter varför skolorna ofta har gemensamma duschar.

”hur många blir inte mobbade i skolan? hur många får inte dåligt självförtroende? det är så sjukt vissa ställer sig till och med och filmar.! varför är det inget som förstår att det här är ett problem?Man skulle kunna ha någon form av dusch så att man hade kunnat stänga om sig och låsa” står det bland annat i inlägget.

Signaturen ”2003 ett lyckoår” lämnat svaret:

”Min dotter på 10år byter om inne i lärarens omklädningsrum dom dagar hon inte känner sig hundra till idrotten. Hon har blivit utsatt utav en tjej som kallde henne ful, du ärcför smal osv. Men hon va kvar i samma oklädningsrum i ett år nu väljer hon själv.”

Det visar sig också att obehaget att duscha i skolan sträcker sig ända ner till förskoleåldern.

I tråden ”Tvingad att duscha i skolan” berättar trådstartaren att hens sexårige son tycker ”det är jättehemskt att visa sig naken”, men att hans förskolepedagoger trots det inte vill låta honom duscha med kalsonger.

Och i tråden ”samduschning” tycker trådstartaren att så länge vuxna inte är bekväma att duscha tillsammans med andra kan man inte heller begära att barnen ska vara det.

Vill du ha det bästa från Familjeliv i ditt flöde? Följ oss på FacebookInstagram och Twitter!
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Elever undviker duscha - rädda att bli filmade
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll