Publicerad 2 January 2017

Fotograf:

Så väcker du din tonåring

Alla vet att tonåringars sömnbehov är stort. Men vad gör man när väckarklockan bara ringer och ringer och ens barn kommer försent till skolan i stort sett varje dag?
I tråden ”HUR får man en morgontrött tonåring att kliva ur sängen?” skriver trådstartaren:

”Min son på snart 14 är helt hopplös att få upp ur sängen på morgnarna...Hans klocka (läs stereo) kör igång på höööög volym, poppandes punk så det dånar i hela huset - men han sover lugnt vidare! Jag har provat precis allt tror jag. Vatten i ansiktet, ta bort alla kuddar och täcket, sprayat med duschflaska i ansiktet, klia på ryggen, öppna persiennerna, öppna fönstret... INGET funkar!!!!”

Hennes inlägg avslutas med ett desperat rop på hjälp om vad hon bör göra.

Tråden har sammanlagt 75 svar med tips och råd om hur man får en tonåring att inte försova sig. 

Vi har sammanfattat diskussionen i tio punkter – kanske hittar du med samma problem tips och råd här?

1. ”När jag gick i nian så började jag försova mig på morgnarna, och då tvingades jag ringa till skolan för att tala om att jag blev försenad och be om ursäkt. det hände bara två gånger för jag tyckte att det var så jävla pinsamt att jag hellre klev upp på morgnarna. så det kan funka på din grabb!”

2. ”Ta ifrån honom mobil,dator,veckopeng mm mm om han inte går upp på morgonen. Och tvinga honom att lägga sig kl 21. Kl 22 ska tv’n vara avstängd och lamporna släckta. Efter det inget mer spring ut ur rummet, utan det är sova som gäller.”

via GIPHY

3. ”Hallå, jag blir helt bestört när jag läser vissa svar, ta ifrån honom mobil etc, tvinga i säng mm... Han är en tonåring (har en likadan här hemma på snart 15 år), hur va ni själva som tonåringar?? 
Vissa människor är kvällspigga, vissa är det inte, vissa är morgonpigga, andra är det inte, let´s face it! En 14 åring är i mina ögon stor nog att själv börja ta ansvar för sina handlingar. 
Här hemma ställer 14 åringen sin klocka, 10 åringen likaså men jag väcker honom oxå, kollar så han kommer upp, 6 åringen väcker jag.
14 åringens klocka kan ringa en, två, tre ja upp till 10 gånger, det skiter jag i, han måste lära sig att ta sig upp själv, ingen kommer att väcka honom tills han flyttar hemmifrån...”

via GIPHY

4. ”Om han går i högstadiet fortfarande så tvingar du honom att ringa till skolan och be om ursäkt för att han kommer försent varje gång! går han i gymnasiet så finns ingen skolplikt, och alltså är det hans ansvar att dyka upp och passa tider så han inte åker ut.”

5. ”Prata med skolan och säg som det är, det gjorde vi och du blir inte anmält till Soc för att ditt barn kommer sent till skolan ibland, herregud då skulle väl alla föräldrar till gymnasieelever bli anmälda titt som tätt... han hör inte för att han litar på att DU väcker honom. om han istället får börja ta eget ansvar, att du inte väcker honom, så kommer han börja höra klockan.”

6. ”Om du pratar med honom om att han är stor nog att ta ansvar själv och missar han mycket skola mister han ju studiebidraget. Fråga honom om hur han vill bli väckt, eller om han vill sköta det själv. Men tjata inte på honom oavbrutet, då behöver han ju inte ta ansvar själv!”

via GIPHY

7. ”Ge han ett glas juice på morgonen när du väcker han så kanske han vaknar till?”

8. ”Har inte läst någon annans svar så vet inte om detta redan föreslagits, men om det är hans stereo som körs igång, så byt musik i den!! Till något han hatar, dansbandsmusik kanske, opera? haha ja jag vet inte, men prova går ju. :)”

via GIPHY

9. ”Alltså....varför säger du bara inte att 14 åringen får ta sitt eget ansvar över att gå upp. Jag hade inte stressat upp mig och vänt upp och ner på tillvaron om en 14 åring inte går upp. Jag gör inte ens så med min 8 åring.
Om han inte går upp självmant kommer han försent till skolan. Det har aldrig hänt men han vet att jag kommer inte förstöra min morgon med att tjata.
Nu har jag inte läst allt, men kan väl "trösta" dig med att forskning visat att tonåringar lider av konstant jetlag pga hormoner och så som gör att deras dygnsrytm fungerar annorlunda än vuxnas. Så med allra största sannolikhet så kommer det gå över.”

via GIPHY

10. ”Om han har svårt att somna på kvällen så kanske det är bättre att han får vara vaken lite längre..? Det som jag blir trött av är att lägga mig i sängen, sätta på en serie och kolla på den tills jag somnar! Har ni prövat ljudböcker? Det stör ju inte andra i hemmet.”
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Så väcker du din tonåring
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll