Publicerad 30 March 2017

Fotograf:

Tips: 7 bra lekar för barnkalas

När man bjuder hem ett gäng ungar på barnkalas kan det vara bra att förbereda några lekar. Men ibland tryter fantasin. Här är sju tips på bra och enkla lekar som de allra flesta barn roas av.
Ett barnkalas innehåller oftast tårta, fiskdamm och presentöppning. Och lekar så klart!

Men i längden blir det kanske tråkigt med de klassiska lekarna som att sätta knorren på grisen, hela havet stormar och kurragömma?

Om man söker efter lekar i Familjelivs forum blir det tydligt att flera föräldrar tidigare har letat efter inspiration till nya lekar. Och de har fått mängder av svar.

Ta del av några av tipsen här:

Pipleken

”Man ritar upp massa rutor på ett papper sen lägger man ett popcorn i varje ruta. Du som är lekledare bestämmer en ruta som är ’slut’, vilket är hemligt för alla barnen. Sen får barnen i tur och ordning ta ett popcorn tills någon kommer till slutrutan då säger du pip! Och då får ingen ta mer!”

Mumien

”Para ihop barnen två och två och bestäm vilken av barnen som ska bli mumie först. Dela sen ut toarullar och bestäm regler som att man inte får binda för huvudet till exempel. Sen är det bara att rulla in varandra och det är inte så lätt må ni tro....men kul lek.”

Paketöppning
”Slå in en present i måååånga lager papper och snören. Samla barnen i en ring och bestäm vem som ska börja.Den personen får ett par fingervantar på sig och "domaren" talar om när det är dags att byta. Till exempel så kan man snurra en flaska och den som flaskan pekar på får fortsätta paketöppningen tills allt papper är av.”

Hunden och benet

”Enkel lek som går att göra ute som inne. Barnen sitter i ring med händerna bakom ryggen. Ett barn ligger på alla fyra med huvudet i marken inne i ringen medan en vuxen går runt utanför och lägger en pinne i någon av barnens händer. Man väcker sedan hunden som genom att skälla på ett barn i taget ska finna den som har benet. Brukar älskas av barnen upp till cirka sju, åtta år.”

Ett, två, tre ost

”En person är osten och står med ryggen emot barnen och räknar 1,2,3 ost. Barnen springer mot ’osten’  när dem hör ’ost’ måste dem stå prick stilla. Osten har då vänt sig emot barnen och kollar om dem rör på sig. Sen fortsätter det tills någon av barnen dunkar osten i ryggen och själva blir ostar.”

Ballonglek

”Vi brukar blåsa upp ett gäng ballonger så att alla får minst en var. Man delar in i olika lag, sätter en stol till varje lag. Man ställer man sig en bit bort på rad, sen gäller det att så snabbt som möjligt en och en springa fram till stolen sätta sig på ballongen och smälla den. Det lag som fortast har smällt sina ballonger har vunnit. En höjdar-stafett med mycket tjo och fniss.”

Choklad och vante-leken

”Alla sitter i en ring.

Du behöver: 
* en tärning
* en chokladkaka som är inslagen i massa inslagspapper
* vantar
* kniv och gaffel
Så går tärningen runt till alla och när någon slår en sexa får de ta på sig vantarna och försöka få upp chokladkakan med kniven och gaffeln. De får hålla på tills en annan person slår en sexa.”

Foto: Shutterstock 

Se i videon nedan: 14 baby shower lekar och aktiviteter – här är de bästa tipsen
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Tips: 7 bra lekar för barnkalas
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll