Publicerad 7 April 2017

Fotograf:

i samarbete med fairsex online Fair Sex online: RealStars arbete mot kränkningar på nätet

Idag tillbringar människor mycket tid på Internet, som snabbt har blivit ett av de viktigaste sätten att kommunicera och utveckla relationer. Tyvärr förekommer det också olika former av sexövergrepp och kränkningar som vi i RealStars vill agera mot. 
Relaterat

Fakta

Genom satsningen på Kim och fairsexonline.se tar RealStars ett steg vidare att stärka värderingar för Fair Sex och motverka sexövergrepp. Under de senaste åren har RealStars arbetat förebyggande i skolor och engagerat mer än 10 000 ungdomar för Fair Sex och mot trafficking. Hashtag #forfair6 #Kimonline

www.realstars.eu

Om du vill tipsa Kim om något du ser eller är intresserad av att bli volontär hör av dig till, [email protected]

RealStars är en organisation som uppmärksammats för kampanjer mot trafficking, till exempel Res och jobba. Nu har vi utvecklat agentprofilen Kim som vandrar runt och har ett vakande öga på sociala medier och agerar visselblåsare när något går över gränsen.

RealStars kärnbudskap handlar om Fair Sex, som är det lustfyllda mötet mellan två jämställda individer som respekterar varandra. Fair Sex är också att ta ansvar för sina handlingar och för sina medmänniskor. Unfair Sex däremot är att utnyttja någons sårbarhet och vi ser hur internet har blivit en växande arena för hat, objektifiering, sexköp och övergrepp.

Ett problem med Internet är att gråzonerna blir allt större vilket kan utnyttjas. Känslan att vara gömd bakom en skärm med påhittade användarnamn gör lätt att respekten för individen försvinner.

– I vanliga chattforum och på sociala medier förflyttas gränsen för vad som är accepterat och antalet sexövergrepp ökar när anonyma personer agerar ostört, säger Malin Roux Johansson, verksamhetschef på Realstars.

Framför allt är unga människor i en utsatt situation och sociala medier gör det väldigt lätt för människor att dela med sig av text och bilder. Ganska ofta sker överträdelserna gradvis och det är inte säkert att man själv inser att man har passerat gränsen för vad som är okej. Allt som behövs för att en kränkning ska växa sig större och större bortom all kontroll är en retweet, ett kort meddelande eller en bild som delas. Allt kan göras snabbt och enkelt utan någon större eftertanke samtidigt som man lätt kan glömma att det också kan leda till att man blir dömd i domstol.

Ofredanden och ärekränkningar får förödande konsekvenser för de som utnyttjas och blir uthängda. En oönskad sexuell invit är ett stort intrång, särskilt när den förs in i en persons privata sfär som leder till otrygghet och känslor av vanmakt och förföljelse.

RealStars vill stärka värderingar för fair sex och att fair sex ska bli verklighet genom att utbilda och skapa förutsättningar för en sund diskussion om värderingar, sex och respekt. Vi bjuder även in människor till en volontärutbildning så att de kan hjälpa Kim att vandrar på nätet.

Kontakta Realstars om du vill veta mer, de håller föredrag för både skolor och organisationer och glöm inte att tipsa Kim!

Sarha Johansson, Processledare, RealStars
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Fair Sex online: RealStars arbete mot kränkningar på nätet
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll