Publicerad 30 August 2017

Fotograf:

Gravid? Dessa ostar får du äta (och inte äta)

Gravid och ostälskare? Då kan du fortfarande unna dig en härlig ostbricka emellanåt för vissa ostar är faktiskt helt okej att äta. Anledningen till att en del ostar inte bör förtäras är för att de kan innehålla bakterien listeria och även om risken är liten är det onödigt att chansa. 




Här är ostarna du kan äta under din graviditet:

Hårdost som är gjord på pastöriserad och opastöriserad mjölk.  Exempelvis gruyére,

Appenzeller, emmentaler grevé, herrgård och parmesan.

Fetaost från pastöriserad mjölk.

Mozarella, ricotta och halloumi som är nyförpackad.

Smältost eller bredbar ost i tub eller ask.


Ostarna du bör undvika när du är gravid:

Mögelost, exempelvis gorgonzola, brie, camembert och chévre.

Kittost som exempelvis munster, vacherol och taleggio.

Färskost och annan mjuk ost som är gjord på opastöriserad mjölk.

Fetaost gjord på opastöriserad mjölk.

* All ost som hettas upp tills den bubblar, såsom gratänger och såser, är okej att äta.

Källa: Livsmedelsverket




Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Gravid? Dessa ostar får du äta (och inte äta)
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll