Publicerad 13 November 2017

Fotograf:

7 saker dina barn kommer minnas om dig när de växer upp

Det händer ibland att folk nämner saker som hänt under ens barndom, som du själv inte minns någonting från. Det är intressant det där, vad för saker vi minns från våra liv. Det finns vissa specifika saker som barn ofta minns från uppväxten, till exempel dessa sju saker som kan vara bra att tänka på när ens barn växer upp.
1. Upplevelserna du haft med dem. De kommer inte minnas varje leksak du gett dem i födelsedagspresent, eller hur många gånger du köpt glass till dem. Upplevelser är så mycket mer värt än materiella saker. Dina barn kommer att minnas hur roligt ni hade det i parken på somrarna och hur mycket ni skrattade när ni tävlade om vem som kunde göra den största bomben i poolen på semestern. 

2. De tillfällen du verkligen gav dem all din uppmärksamhet. Det är svårt att hålla fingrarna borta från mobilen. Och det går ju så snabbt att svarar på ett litet mail…. Dina barn märker tydligt när du inte ger dem all din uppmärksamhet och det är de tillfällen du faktiskt lägger ifrån dig mobilen som de kommer att minnas. Så se till att göra det ofta!

3. När du gett dem beröm. Berätta för dina barn när de gjort något bra. Ge dem beröm och berätta hur stolt du är över dem. Det kommer att ge dina barn en bättre självkänsla och de kommer att minnas det när de blir äldre.  

4. Hur du hanterade svåra situationer. Dina barn tar efter dig och därför är det viktigt att verkligen försöka tänka igenom hur du hanterar svåra situationer inför dina barn. Till exempel om en familjemedlem går bort – dina barn kommer att minnas hur du pratade med dem, hur du fick dem att känna och hur du reagerade.

5. De tillfällen du inte var där. Det låter kanske väldigt negativt, men förutom de minnen de får av att du inte var där när de behövde dig, kommer de även att minnas de tillfällena de vågade sova över hos en kompis första gången eller när de längtat efter att bli hämtade från skolan för att kunna berätta något för dig.

6. Sättet du och din partner beter er runt andra vuxna (och varandra). Som sagt, dina barn tar efter allt du gör. Om du snackar skit om folk eller behandlar någon illa, kommer ditt barn tro att det är okej och göra samma sak. Försök därför att alltid föregå med gott exempel, så dina barn inte tar med sig några av dina dåliga vanor in i sitt vuxenliv.

7. Hur du agerade under stress och press. Ibland är det stressigt att hinna med i vardagen, men tänk på att försöka hålla masken inför kidsen. De kommer nämligen att ta efter dig om du får ett utbrott varje gång det är kö i trafiken när ni har bråttom, eller om du är otrevlig mot folk i din omgivning när du har ont om tid.

Foto: Jonathan Borba / Unsplash
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: 7 saker dina barn kommer minnas om dig när de växer upp
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll