Uppfostran

”Det är inte rättvist!” får nog de flesta föräldrar höra oftare än de önskar. Barn förstår nämligen vid väldigt tidig ålder om något inte är rättvist. Det kan handla om att syskonet får en större bit tårta eller att storasyster har mer saft i sitt glas.

Det är även i barndomen som barn lär sig att allt i livet inte är helt rättvist. Det är därför viktigt att visa sitt barn att man inte nödvändigtvis måste uppleva varje situation likadant som alla andra. Ibland får någon annan den större tårtbiten, och ibland får man den själv.

Det finns saker man kan tänka på som förälder för att lära sitt barn att förstå detta. Om du tänker på dessa 9 saker kommer ditt barn växa upp och bli både snäll och omtänksam mot alla i sin omgivning.

1. Var omtänksam mot alla i din omgivning. Ditt barn tar efter allt du gör och handlingar väger tyngre än ord. Barn tar efter hur vuxna i sin omgivning beter sig. Om du är trevlig mot människor du möter, är det större chans att ditt barn gör detsamma.

2. Var konsekvent och dagliga rutiner. Om ni har bestämt att ditt barn ska hjälpa till att ta undan sin tallrik efter varje måltid, måste den regeln följas. Att ha liknande rutiner varje dag hjälper ditt barn att känna sig trygg vilket bidrar till större chans att de är empatiska mot de i sin omgivning.

3. Ät middag hela familjen tillsammans. Ditt barn lär sig mycket av att umgås med sina nära och kära, speciellt vid middagsbordet.

4. Spela brädspel. Att spela spel är både kul och hjälper ditt barn att utvecklas. Låt inte alltid ditt barn vinna, det är viktigt att visa att man inte alltid hamnar längst upp på prispallen.

5. Gör aktiviteter som tvingar ditt barn att vänta på sin tur. Om gungorna är upptagna i parken måste man vänta till dem blir lediga. Alla kan inte hoppa hage samtidigt. Utsätt ditt barn för sådana situationer, det kommer hjälpa till med tålamodet.

6. Anpassa uppgifter och friheter efter barnens ålder. Det är inte rimligt att en 3-åring får samma frihet som en 6-åring. Det är dessutom rimligt att en 6-åring bör hjälpa till mer med hushållssysslor hemma.

7. Servera varandra. Vid middagen kanske någon lägger upp mat på allas tallrikar och någon häller upp drycken. Visa barnen att man hjälps åt och att alla är lika viktiga.

8. Påminn om tidigare händelser. Till exempel om ditt barn vinner en omgång av kvällens brädspel: ”Minns du förra gången när du förlorade och hon vann? Den här gången var det din tur att vinna!”

9. Förklara att det inte är konstigt att barnet upplever orättvisa. Om ditt barn uttrycker att något är orättvist, säg då något i stil med ”Jag förstår att du känner så nu, och det är okej att känna så…”. Ditt barn kommer i framtiden känna igen känslan på egen hand och förstå att det går över.

Foto: Romrodphoto / Shutterstock