Publicerad 5 December 2017

Fotograf:

10 saker du borde låta ditt barn se dig göra

Det är ingen nyhet att barn tar efter det föräldrarna gör och säger. Just därför är det viktigt att man föregår med gott exempel och lär barnen vad som är rätt och fel – men också vad som är naturligt när det kommer till känslor och tankar. Här är 10 saker det är viktigt att ditt barn ser dig göra. 
1. Gråta 
Många barn som kommit upp i en viss ålder (särskilt killar) kopplar gråt till att man är barnslig eller svag. Även om det är viktigt att lära barnen att inte gråta över småsaker eller materiella ting så är det oerhört viktigt att visa att det är okej att vara ledsen över saker och faktiskt låta tårarna rinna. Bästa sättet att visa detta på är om du faktiskt visar när du gråter någon gång då och då.  

2. Kämpa 
Livet är inte alltid glatt och lätt. Att berätta för ditt barn att "mamma/pappa har väldigt mycket att fixa med just nu och det gör mig lite stressad och orolig" är bra sätt för att få barnen att förstå att livet kommer med problem och svårigheter då och då. Det gör det dessutom lättare för dem att komma till er och säga likadant när de har problem. 

3. Pussa din partner 
När man varit gift ett tag eller fått barn ihop kan kärleken snarare gå över till att endast vara ett partnerskap. Det är inget fel med det men det är viktigt för barnen att uppleva värme och kärlek mellan er två för att känna sig trygg. Försök att komma ihåg att pussas då och då, både för barnens men även för er egen skull (det finns stor chans att det kommer hetta till mer mellan er igen). 

 4. Träna för hälsans skull 
Har man föräldrar som inte tränar särskilt ofta och bara njuter av soffhäng och godsaker kommer säkerligen barnen leva därefter. Att de får se er ta trapporna istället för hissen, cykeln istället för bilen eller promenera minst 30 minuter per dag gör att även de kommer inse hur viktigt och skönt det är att röra på sig. 

5. Planera din budget   
Många föräldrar vill skydda sina barn från pengaproblem vilket är helt okej. Men det är ändå viktigt att få barnen att inse värdet av pengar. Genom att till exempel säga "mamma/pappa skulle gärna vilja köpa denna soffan men den kostar så här mycket och vi har bara så här många pengar att göra av med för att även kunna köpa middag och lördagsgodis", får man barnen att inse att det inte alltid går att köpa allt man vill ha. 

6. Var spirituell 
Alla barn är spirituella i sin natur och funderar mycket på "vad", "hur" och "varför". Därför är det viktigt att berätta för barnen att det inte alltid finns ett självklart svar och att man ibland bara får låta sina egna tankar vandra och hitta egna svar. Ett bra sätt att visa detta är om du själv visar dig lite spirituell emellanåt, kanske genom meditation, bön eller att skriva en tankedagbok. 

7. Volontärarbeta 
Att ge tillbaka eller hjälpa andra genom volontärarbete är inte bara något som känns bra för dig och gör världen till en bättre plats – det är ett extremt bra sätt för att få barnen att förstå värdet av att vara god. 

8. Studera   
Att som förälder visa att man är ivrig att alltid lära sig mer ökar chansen för att barnen gör likadant och tar för sig av livet. Det kan handla om att de ser dig läsa böcker, tittar på nyheterna eller helt enkelt att du frågar andra människor frågor om deras liv eller intressen. 

9. Vara kreativ 
När barnen ser dig rita, spela piano, laga mat, pyssla, lyssna på musik eller sköta plantorna hemma så inser de innebörden och glädjen i att vara kreativ. Det handlar inte om att du ska göra det bra eller "rätt" utan helt enkelt att du tar för dig av livet och testar dig fram. 

10. Vara snäll mot dig själv 
Detta är kanske viktigast av allt. Om du alltid klandrar dig själv eller aldrig är nöjd så kommer barnen göra detsamma mot sig själva. Det är ett måste för både dig själv och för ditt barn att inse att man får känna sig nöjd och stolt. Låt ditt barn växa upp och bli en självsäker, modig och glad person!   

Vare sig ni vill eller inte kommer din och din partners relation förändras när ni får barn. I videon nedan ser du hur relationen kan komma att förändras. 
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: 10 saker du borde låta ditt barn se dig göra
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll