Publicerad 7 December 2017

Fotograf:

6 strategier för att få ett argt barn att lugna sig

Det är lätt att känna sig maktlös när ett barn blir sådär riktigt arg, men det finns faktiskt strategier som kan lugna ner vilket utbrott som helst.
När ett barn brusar upp och blir frustrerad eller arg över någonting kan det vara mycket svårt för hen att veta hur man ska tänka eller göra. I dessa situationer kan barnen behöva hjälp på vägen av någon vuxen. "Anger management", läran om att kontrollera sin ilska är viktig att känna till genom hela livet. Här är 6 strategier.  

1. Räkna ner 

Det kan vara riktigt svårt att låta bli att inte skrika eller säga ilskna saker när man blir frustrerad som liten. Om du lär den lille/lilla att räkna ner från 10 till 0 när den arga känslan kryper sig på så hinner hen tänka efter en extra gång och istället prata med en förälder, fröken eller annan vuxen istället för att skrika. 

"Räkna ned för att lugna ned" – är lätt att komma ihåg.  

2. Be om en kram 

Det kanske låter lite konstigt att man ska be om en kram när man blir arg – det är bland det sista man brukar vilja göra när ilskan tar över. Men ofta när det gäller just barn är det sorg och besvikelse som ligger bakom ilskan. Om första steget blir att be om en kram så hinner ofta barnet lugna ner sig och snart därpå kommer istället tårarna. 

3. Gör en tyst aktivitet

Efter ett tantrum där ditt barn har kastat saker, skrikit och sagt fula ord är det viktigt att hen i lugn och ro får möjlighet att tänka igenom det som precis skett. Att låta barnet läsa en bok, lägga ett pussel eller någon annan lugn aktivitet gör att ni snart sansat kan diskutera problemet och det som hände tidigare. 

4. Sjung en sång 

Det är svårt att vara arg samtidigt som man sjunger en sång. När du märker att barn håller på att brusa upp kan det fungera att börja nynna eller vissla på en sång tillsammans. 

5. Kläm på något 

Vissa barn har tendens att slåss eller kasta saker omkring sig när ilskan kommer. Detta är såklart aldrig okej. För dessa barn kan en stressboll eller en kudde vara ett bra sätt att få ut ilskan. Kläm och slå tills det värsta är över. 

6. Prata 

Detta är såklart det ultimata och det som kommer att komma naturligt längre fram, men det är alltid bra att börja uppmuntra till att prata om problem i god tid. Att repetera meningen "istället för att bli arg och skrika så försök att berätta för mig vad du är arg eller ledsen över" om och om igen kommer tillslut att sätta sig hos ditt barn. 

Belöna gärna barnet på något sätt om hen faktiskt gör detta. Det ökar chansen för att hen gör det igen nästa gång ilskan smyger sig på.   


Titt som tätt blir ditt barn sjuk och du måste stanna hemma och vabba. I videon nedan får du tips på vad du och ditt barn kan göra när du är hemma och vabbar. 
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: 6 strategier för att få ett argt barn att lugna sig
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll