Publicerad 11 December 2017

Fotograf:

5 mammamyter som vägrar att försvinna

Det är svårt nog att vara nybliven mamma, utan att bli matad med massa "fakta" som inte stämmer. Många myter har spruckit, men här är fem som vägrar att försvinna.
Från sekunden du berättat att du är gravid kommer du att bli överöst med tips, råd, historier och "fakta". Till en början kommer du förmodligen känna dig tacksam över all information men efter ett tag kommer du ha hört så många rätt och fel att du längre inte vet vad du ska tro. Och du ska faktiskt inte tro på allt!

Här är 5 exempel på typiska myter som blivande mammor ofta får höra. 

Myt:  "Du kommer bli kär i din bebis från första stund"

Det kan ta tid. Det är inte som i alla lyckliga scener från filmer där mamman gråter av lycka och allt är frid och fröjd. För många mammor tar det ett tag innan den där känslan av kärlek, stolthet och glädje kommer. Det betyder inte att du inte älskar ditt barn. Som med vilken relation som helst så växer känslorna fram. 

Myt: "Du får en superbra boost av järn om du äter din moderkaka"  

Det har blivit någon slags hajp kring det här med moderkakan. Även om det fortfarande är ytterst få personer som väljer att faktiskt äta den så går det mycket snack mammor emellan om hur bra det är. Sanningen är att det inte finns någon bra forskning som visar att det faktiskt är hälsofrämjande. 

LÄS MER: Träna core efter graviditeten – experten ger sina bästa tips

 Myt: "Förlossningsdepression kan påverka din bebis negativt" 

Förmodligen inte. Om du tror att du lider av förlossningsdepression ska du absolut uppsöka hjälp och stöd men du behöver inte gå runt och oroa dig för att din bebis skulle lida av det. Studier visar nämligen att förlossningsdepression väldigt sällan har någon inverkan på barnet längre fram i livet. 

Myt: "Du kommer gå ner i vikt när du ammar" 

Detta är såklart HELT individuellt. Vissa går ner gravidkilona på bara ett par veckor medan det för andra kan ta månader. Vanligaste anledningen till viktnedgången är dessutom (som vanligt) att du börjar äta mindre, mer hälsosamt och rör på dig mer – och inte för att du ammar. 

Myt: "Sexlusten kommer att komma tillbaka så fort du har fött"   

Vakna nätter, blöjbyten, skrik och spya – det sista många mammor har lust eller tid med under de första månaderna med bebis är att ha sex. I en studie utförd av The International Journal of Obstetrics & Gynecology visade det sig att majoriteten av kvinnorna inte hade vaginalt sex förrän ungefär sex veckor efter förlossningen. 

LÄS MER: "Min man har noll förståelse för amningen"

Foto: Shutterstock

Se i videon nedan: 7 saker en mamma bör veta om snoppar
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: 5 mammamyter som vägrar att försvinna
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll