Publicerad 16 January 2018

Fotograf:

7 smarta sätt att motivera barnen till att göra läxan

Det är svårt att få barn exalterade över saker de absolut inte vill göra, som att gå och lägga sig, äta sina grönsaker och, självklart – göra sina läxor. Vissa barn är naturliga bokslukare som tycker om skolan och njuter av läxtid, men majoriteten kommer att vända ryggen åt och vägra. Här är 7 smarta sätt som får läxläsningen lite mer motiverande och rolig för barnen. 
1. Skapa en färgglad och inspirerande läxplats 

Alla vuxna som arbetar vid ett skrivbord vet att ha en inspirerande arbetsyta verkligen kan påverka din kreativitet och produktivitet. Detsamma gäller för barn! 

Oavsett om de har sitt eget skrivbord i sitt rum eller gör läxan vid en arbetsyta i ett annat rum i hemmet, är det en mycket smart idé att dekorera det med saker de inspireras av (färgpennor, roliga suddgummin, whiteboardtavla etc.). Gör läxläsningen rolig! 

2. Belöning  

Att belöna sitt barn för att hen gör sina läxor kan kännas lite kontroversiellt, men många gånger är det faktiskt mycket effektivt (och kanske det enda som fungerar). En del föräldrar väljer att belöna sina barn med mat eller leksaker, men belöningen kan till och med vara lika enkel som en timme TV-tid eller rolig aktivitet efter att läxan är klar. Välj en belöning som du vet motiverar just ditt barn att slutföra sina läxor.

3. Beröm

Belöningar behöver inte nödvändigtvis handla om konkreta föremål eller aktiviteter. Barn är ofta ivriga att imponera på sina föräldrar, så om du visar att du är imponerad och nöjd när ditt barn har klarat en uppgift motiverar det hen att fortsätta. Om du sedan berättar för din partner eller någon annan om hur duktig ditt barn var när hen gjorde läxan kommer hen att känna sig ännu mer stolt och motiverad att fortsätta. 

4. Sätt rutiner 

De flesta barn arbetar bättre när de har en etablerad rutin. Överväg att sätta undan en viss tid för läxan varje dag efter skolan. Du kan också låta dem ha en timme efter att de kom hem för att titta på TV eller ta ett mellanmål först. 

5. Låt ditt barn bestämma vilken tid läxan ska göras 

Att ge barnen lite makt och valmöjlighet när det gäller deras läxor kan verkligen hjälpa till att motivera dem. Istället för att berätta för dem när läxtiden är, sätt er ner och bestäm en tillsamman. Kanske föredrar ditt barn att göra sina läxor omedelbart när de kommer hem från skolan eller också så behöver hen en paus innan. 

6. Uppmuntra till att använda teknik 

Det finns förmodligen många sätt ditt barn använder en iPad eller dator på som inte är läxrelaterade, men i stället för att be dem lägga ner sina manicker under läxtid, se om det finns något sätt de kan använda tekniken för att hjälpa dem i läxan. Internet kan vara ett bra verktyg för studier och det finns många appar tillgängliga som kan hjälpa ditt barn med stavning, matematik och andra ämnen.

7. Gör läxan till deras ansvar 

Läxor är ett bra sätt att lära ditt barn att ta ansvar. I slutändan är den enda personen som påverkas av huruvida de slutför sina läxor eller inte, ditt barn (även om du självklart är det viktigaste stödet på vägen). Se till att de förstår konsekvenserna av att inte göra sina läxor och fördelarna med att göra dem. Att göra läxor, som ditt barn bär ansvar för, hjälper dem att se de direkta resultat av sina handlingar - vilket i sig är den viktigaste läxan att lära i livet.

Skoltiden när du var liten var en aning annorlunda från nu när ditt barn går i skolan. Bland annat fanns inga mobiltelefoner, och om det fanns det var det definitivt inget internet på den, vilket gjorde att du och dina kompisar gjorde massa roligt på rasterna. I videon nedan ser du 10 saker som vi minns från rasterna i skolan. Njut och kastas tillbaka till din skoltid!
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: 7 smarta sätt att motivera barnen till att göra läxan
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll