Självsäkerhet barn

1. Skratta aldrig åt deras idéer oavsett hur knasiga de låter 

Precis som oss vuxna vill barn bli tagna på allvar. När de blir skrattade åt är deras instinkt att bli arga, stänga av och inte vilja dela fler idéer av rädsla för förnedring.

2. Sätt dem i nya, okända situationer 

Att ta med barnen på tillställningar som de aldrig varit på och där de till en början känner sig lite obekväma och ensamma är ett bra sätt för att öka deras självständighet och självförtroende. Tänk dig själv hur nöjd man är efteråt när man vågat gå själv på en tillställning och minglat med nya människor. 

3. Lär dem att spela ett instrument 

När barn har nått en viss ålder och är mentalt kapabla att lära sig spela ett instrument, är det en god idé att uppmuntra till detta. Att spela ett instrument lindrar inte bara stress (ja, barn känner stress också), det kan också öka självförtroendet rejält. 

4. Inkludera dem i köket

De flesta barn är mer intresserade av att äta än att förbereda maten men du kommer bli förvånad över hur mycket det kan göra om de börjar vara med och hjälpa till. Låt ditt barn hjälpa till när ni ska laga hens favoriträtt, ge massor av beröm när ni sedan äter den – chansen är då stor att hen kommer vilja hjälpa till igen och känner sig duktig. 

5. Beröm 

Det handlar inte om att du ska ge en guldstjärna varje gång ditt barn äter upp sina grönsaker men beröm är en otroligt viktig del i byggandet av självförtroende för vuxna liksom barn. Beröm inte bara direkt till ditt barn utan berätta även för andra vuxna om ditt barns bedrift när ditt barn hör. 

6. Låt dem lära dig 

Det finns få saker som ger så mycket för ett barns självförtroende som att få lära ut något och vara den "enda" som kan. Ett korttrick, en melodi på piano eller namnet på en fotbollsspelare – låt dem få briljera med sin kunskap.

7. Aktivera deras kreativitet 

Många människor anser sig inte vara kreativa för att de heller aldrig blivit uppmuntrade till att vara det under sin barndom. Försök att aktivera barnens kreativitet genom att till exempel fråga "vad tror du händer härnäst?" när ni läser kvällssagan, eller "vad skulle man kunna hitta på för lek med de här redskapen?" när ni ska leka något hemma. Detta får barnen att känna sig delaktiga och kreativa vilket i sin tur ökar självförtroendet. 

8.  Visa självförtroende i dina handlingar  

Du är ditt barns största förebild. Visar du dig självsäker och står upp för dig själv kommer ditt barn att ta efter. 

9. Få dem att prata om sina problem, åsikter och tankar 

Att tidigt lära barnen att våga berätta vad de känner, tycker och tänker kommer att gynna dem både där och då men också längre fram i livet. Att våga stå för sina åsikter och berätta om sina problem är bland det viktigaste för ett rikt liv. 

10. Låt dem misslyckas 

De mest rakryggade och självsäkra människorna har nio gånger av tio flera misslyckanden i bagaget. Styrkan, framgången och självsäkerheten har kommit från att man lyckats ta sig upp och vidare från dessa situationer och lärt sig av felstegen. Lär dina barn att det är okej att misslyckas.  

 Foto: Rawpixel.com/Shutterstock.com

LÄS ÄVEN: Så får du bättre tålamod som förälder

Hur vet man som förälder att ens barn lider av stress? I videon nedan ser du vilka symptom du som förälder ska hålla koll på!